Κρέας vs. σόγια: Ποιο είναι καλύτερο για τη μυϊκή ανάπτυξη;

Η σύγκριση των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών αποκαλύπτει νέα δεδομένα για τη μυϊκή μάζα και την οικοδόμησή της.

Κρέας vs. σόγια iStock

Η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία μας, ιδίως όταν πρόκειται για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας. Οι διατροφικές επιλογές, όπως η κατανάλωση κρέατος ή φυτικών προϊόντων, μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της μυϊκής ανάπτυξης. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αρκάνσας (UAMS) έρχεται να ρίξει φως σε αυτό το δίλημμα, συγκρίνοντας τις επιδράσεις του 100% κιμά βοείου κρέατος με εκείνες των πρωτεϊνών σόγιας.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αναδεικνύει την υπεροχή του κιμά για την οικοδόμηση μυών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο κιμάς προσφέρει περισσότερα οφέλη για τη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση σε σύγκριση με τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως αυτές που προέρχονται από τη σόγια. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να καταναλώσουν διπλάσια ποσότητα σόγιας για να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα στην ανάπτυξη μυών που προσέφερε μία μόνο μερίδα κιμά.

Πως πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Η έρευνα περιλάμβανε 24 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα κατανάλωσε είτε ένα μπιφτέκι 113 γρ. 100% κιμά βοείου κρέατος, είτε ένα μπιφτέκι σόγιας, είτε δύο μπιφτέκια σόγιας. Μετά την κατανάλωση, οι ερευνητές εξέτασαν την αναβολική αντίδραση του οργανισμού, δηλαδή πώς ο οργανισμός αξιοποιεί τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση των μυών.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν η διαφορά στις θερμίδες που παρέχονται από τον κιμά και τη σόγια. Ο κιμάς προσέφερε τα ίδια μυϊκά οφέλη με λιγότερες θερμίδες - 279 θερμίδες από τον κιμά σε σύγκριση με 462 θερμίδες από τη σόγια. Ο Δρ. Ρόμπερτ Γουλφ, καθηγητής γηριατρικής στο UAMS και κύριος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: "Ενώ και τα δύο, ο κιμάς και η σόγια, θεωρούνται 'συμπληρωματικές' πρωτεΐνες, τα αμινοξέα στον κιμά είναι απλώς πιο διαθέσιμα για τους μύες να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά".

Η σημασία της ποιότητας της πρωτεΐνης

Η έρευνα καταρρίπτει επίσης τους ισχυρισμούς ότι η vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα στην ανάπτυξη μυών με την κατανάλωση κρέατος. Ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να παρέχουν επαρκή θρεπτικά συστατικά για τη μυϊκή ανάπτυξη, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι πηγές ζωικής προέλευσης, όπως ο κιμάς, παρέχουν πιο αποτελεσματικά αμινοξέα για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών.

Ο Δρ. Γουλφ πρόσθεσε ότι η αποδοτικότητα είναι καθοριστική, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ανανέωσης πρωτεϊνών για την αποκατάσταση και αναδόμηση των μυϊκών ινών, ειδικά όταν συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα. "Η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι τόσο σημαντική όσο και η ποσότητά της" υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας στην καθημερινή διατροφή. Η μελέτη του UAMS προτείνει ότι η ενσωμάτωση ποιοτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως ο κιμάς, μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης και της συνολικής υγείας μας. 

Διάβασε επίσης:

Διατροφή Carnivore: Είναι το κλειδί για αδυνάτισμα ή απλώς ένα (μεγάλο) trend;

Ψητό κοτόπουλο, χοιρινή μπριζόλα, μπιφτέκι: Ένα crash test στα πιο δημοφιλή κρέατα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i