Μελατονίνη: 6 φυσικές πηγές της για καλύτερο ύπνο

Πώς μπορείς να ενισχύσεις τη φυσική παραγωγή μελατονίνης μέσω τροφών για έναν πιο ποιοτικό ύπνο.

Μελατονίνη: 6 φυσικές πηγές της για καλύτερο ύπνο iStock

Η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου είναι από τα πιο συχνά προβλήματα για πολλούς ανθρώπους. Το άγχος, η υπερβολική χρήση οθονών και οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να δυσκολέψουν απίστευτα τη διαδικασία του ύπνου, οδηγώντας σε χαμηλής ποιότητας ξεκούραση και σε αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου και στην επίτευξη πιο ποιοτικού ύπνου.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να αποκτήσουμε την απαιτούμενη ποσότητα μέσω της παραγωγής του οργανισμού μας. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν μελατονίνη και μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα της στο σώμα μας.

6 φυσικές πηγές μελατονίνης για καλύτερο ύπνο

Βύσσινα 

Τα βύσσινα, ειδικά οι ποικιλίες όπως οι Montmorency, είναι από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Η κατανάλωσή τους ή ο χυμός τους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία του ύπνου. Προτίμησε να τρως φρέσκα βύσσινα αντί να πίνεις το χυμό, μιας και ο τελευταίος μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

Μούρα Goji

Τα μούρα Goji είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την ιδιότητά τους να υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχουν μελατονίνη, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για να ενισχύσεις τον ύπνο σου.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης και παρέχουν επίσης πρωτεΐνη και σίδηρο. Η κατανάλωση αυγών στο πρωινό ή ως σνακ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης στον οργανισμό.

Γάλα

Το ζεστό γάλα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για την αϋπνία και περιέχει φυσικά μελατονίνη. Αν δεν έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, η κατανάλωση γάλακτος πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Ψάρι

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε μελατονίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση ψαριών, ειδικά το βράδυ, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, περιέχουν σημαντικές ποσότητες μελατονίνης. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά, κάνοντάς τους μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό σνακ πριν τον ύπνο.

Η προσθήκη αυτών των τροφών στη διατροφή σου θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερο ύπνο, φυσικά και υγιεινά. 

Πηγή: WebMD

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i