Τι είναι το water fasting; Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών;

Όλες οι βασικές πληροφορίες για αυτή τη διατροφική τάση. Και, κυρίως, σε βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Τι είναι το water fasting pexels

Η νηστεία με νερό είναι μια διαδικασία στην οποία κάποιος αποφεύγει την κατανάλωση τροφής και πίνει μόνο νερό. Αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους, όπως η απώλεια βάρους, πνευματικοί ή θρησκευτικοί σκοποί, ή για την καταπολέμηση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Αν και η νηστεία με νερό μπορεί να χαρίσει ορισμένα οφέλη για την υγεία, ενέχει επίσης κάποιους κινδύνους και δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προετοιμαστείς κατάλληλα και να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να νηστέψεις, όπως όταν το σώμα δεν απαιτεί πολλή ενέργεια. Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα νηστείας, είναι πάντα καλό να μιλήσεις με έναν επαγγελματία υγείας.

Τι είναι το water fasting; 

Η νηστεία με νερό είναι μια διαδικασία όπου ένα άτομο δεν καταναλώνει τίποτα άλλο εκτός από νερό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για τη διάρκεια της νηστείας, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ότι οι νηστείες δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες χωρίς ιατρική επίβλεψη. Ιστορικά, οι άνθρωποι νηστεύουν για πνευματικούς και θρησκευτικούς λόγους, αλλά τα τελευταία χρόνια η νηστεία χρησιμοποιείται και ως μέθοδος ενίσχυσης της υγείας.

Η νηστεία με νερό μπορεί επίσης να προάγει την αυτοφαγία, μια διαδικασία όπου το σώμα ανακυκλώνει παλιές και πιθανώς επικίνδυνες κυτταρικές δομές. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις, όπως: μεταβολικές διαταραχές, νευροεκφυλιστικές καταστάσεις (π.χ. ασθένεια Huntington), καρκίνοι, λοιμώδεις νόσοι.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών; 

Το water fasting μπορεί να προκαλέσει συνολική απώλεια βάρους, αλλά όπως δείχνουν οι έρευνες, μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας προέρχεται από την άπαχη μάζα (μύες) αντί από το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με την ανασκόπηση που αναφέρθηκε, περίπου το 67% της απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι άπαχη μάζα, ενώ το 33% είναι λιπώδης μάζα.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και μπορεί να φαίνεται ότι κάποιος χάνει βάρος, το water fasting δεν είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια λίπους. Επιπλέον, τα μεταβολικά οφέλη που σχετίζονται με τη νηστεία φαίνεται να υποχωρούν σύντομα μετά την επαναφορά της κανονικής διατροφής. Έτσι, αν κάποιος θέλει να χάσει κυρίως λίπος και όχι άπαχη μάζα, η νηστεία με νερό δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή.

Πώς λειτουργεί το water fasting;

Η νηστεία με νερό δεν έχει καθορισμένες οδηγίες και ορισμένα άτομα θα πρέπει να σκεφτούν να αποφύγουν τη νηστεία ή να την κάνουν μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν:

  • Παιδιά και εφήβους
  • Ενήλικες άνω των 75 ετών
  • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα με διατροφικές διαταραχές

Ποιοι δεν πρέπει να νηστέψουν;

Η νηστεία με νερό δεν είναι ασφαλής για όλους. Οι άνθρωποι που ενδέχεται να μην είναι κατάλληλοι για νηστεία περιλαμβάνουν:

  • Άτομα με χαμηλό βάρος
  • Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα
  • Άτομα με διαβήτη τύπου 1
  • Άτομα με ανεξέλεγκτους πονοκεφάλους
  • Άτομα που υποβάλλονται σε μετάγγιση αίματος
  • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

Πώς να προετοιμαστείς για τη νηστεία

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό, συνιστώμενη ποσότητα είναι 2-3 λίτρα ημερησίως. Αυτό βοηθά το σώμα να αντικαταστήσει τα σημαντικά μέταλλα που μπορεί να χάσει κατά τη διάρκεια της νηστείας. Οι περισσότεροι τύποι νηστείας δεν διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες. Όσοι επιθυμούν να νηστέψουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη με έναν επαγγελματία υγείας. Συνιστάται επίσης να αποφεύγονται οι σωματικά απαιτητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Μετά τη νηστεία

Οι ειδικοί προτείνουν να επαναφέρεις τη διατροφή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες. Η σωστή προετοιμασία πριν τη νηστεία περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινών τροφών. Στη συνέχεια, η εισαγωγή της τροφής πρέπει να γίνει αργά για να αποφευχθεί το σύνδρομο επανασίτισης, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκύψει από ραγδαίες αλλαγές στα επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών.

Γρήγορες συμβουλές για τη νηστεία με νερό

Αν δεν έχεις νηστέψει προηγουμένως, ξεκίνα με μια μικρότερη νηστεία για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες. Προγραμμάτισε τη νηστεία σου σε μια ημέρα που μπορείς να ξεκουραστείς.

  • Απόφυγε τη νηστεία αν νιώθεις αδιάθετη ή πολύ κουρασμένη.
  • Απόφυγε τη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της νηστείας.
  • Να πίνεις νερό διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση.

Οφέλη της νηστείας με νερό

Η νηστεία με νερό μπορεί να έχει οφέλη για άτομα με κινδύνους για συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως:

  • Καρδιοπάθεια
  • Υψηλή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Διαβήτη
  • Παχυσαρκία

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια των περιόδων που δεν νηστεύεις. Η σταδιακή απώλεια βάρους θεωρείται πιο βιώσιμη από την απότομη απώλεια βάρους. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τα οφέλη της νηστείας, πιστεύεται ότι μπορεί να προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως:

  • Ρύθμιση ορμονών
  • Κέτωση
  • Αυτοφαγία
  • Μείωση άγχους
  • Μείωση φλεγμονής

Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νηστείας με νερό

Αν και η νηστεία μπορεί να έχει οφέλη, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι εάν η νηστεία διαρκέσει πολύ ή εάν γίνεται από άτομα που είναι σε ευπαθή κατάσταση. Αν έχεις προβλήματα υγείας ή σκοπεύεις να νηστέψεις για περισσότερο από 24 ώρες, είναι σημαντικό να ζητήσεις τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.

Τι να περιμένεις 

Η νηστεία αποστερεί το σώμα από την ενέργεια που χρειάζεται, επομένως μπορεί να έχεις συμπτώματα όπως κούραση και χαμηλή ενέργεια. Η έλλειψη τροφής μπορεί να προκαλέσει ζάλη, αδυναμία ή ναυτία. Αν αυτά τα συμπτώματα είναι έντονα, είναι σημαντικό να καταναλώσεις κάτι.

Είναι επίσης σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Η ξεκούραση και η αποφυγή έντονης άσκησης είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ενέργειας. Κάποιες εναλλακτικές επιλογές, όπως η διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να είναι ασφαλέστερες και πιο ωφέλιμες για ορισμένα άτομα σε σύγκριση με τις παρατεταμένες νηστείες.

Διάβασε επίσης:

28 θρεπτικές νηστίσιμες προτάσεις για να μην τρως τα ίδια και τα ίδια

Τέσσερα έξυπνα tips για να μην πάρεις κιλά στη νηστεία

Τα είδη της διαλειμματικής νηστείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i