Τρόφιμα και ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ημικρανίας

Το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι τροφές φιλικές προς την keto μπορεί όλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας.

Ημικρανίες: Τρόφιμα και ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισή της pexels

Η ημικρανία συνήθως προκαλεί έντονους πονοκεφάλους, ευαισθησία στο φως, ναυτία και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν έχεις ζήσει έστω και μία κρίση ημικρανίας, ξέρεις πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σου. Ενώ τα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της πάθησης, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση των επεισοδίων.

Η επιλογή των σωστών τροφίμων και ποτών μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων. Αντί να αντιμετωπίζεις μόνο τα συμπτώματα, μπορείς να ξεκινήσεις να τα προλαμβάνεις με μερικές διατροφικές αλλαγές. Ποιες τροφές και ποτά θα μπορούσαν να γίνουν σύμμαχοί σου στον αγώνα κατά της ημικρανίας;

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των επεισοδίων ημικρανίας. Γι’ αυτό, καλό είναι να βάζεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως:

  • Σκούρα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανίδες)
  • Αβοκάντο
  • Τόνο
  • Μπανάνες

Συμπεριλαμβάνοντας αυτές τις τροφές, μπορείς να ενισχύσεις την πρόληψη των επεισοδίων. Μάλιστα, και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, αλλά κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορεί να προκαλεί ημικρανία. Αν παρατηρήσεις ότι η σοκολάτα σου προκαλεί πονοκέφαλο, καλύτερα να την αποφύγεις.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους, και μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ημικρανία. Μπορείς να βρεις αυτά τα ωφέλιμα λιπαρά σε τροφές όπως:

  • Σολομός και σκουμπρί
  • Σπόροι
  • Όσπρια

Τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την ένταση των επεισοδίων, ενώ είναι ευεργετικά για την υγεία γενικά.

Τροφές με πολλές ίνες

Τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέονται με τη μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων. Πρόσθεσε περισσότερες πατάτες, φασόλια και δημητριακά στη διατροφή σου για να δεις διαφορά.

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ένας γνωστός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Πίνε αρκετό νερό καθημερινά και δοκίμασε τσάι που μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία ή τα συμπτώματα πονοκεφάλου. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να είναι η απλή λύση που έψαχνες. 

Τι πρέπει να αποφύγεις

Αν και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μερικές τροφές φαίνεται να προκαλούν ημικρανία σε πολλούς ανθρώπους:

  • Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά με νιτρώδη
  • Αλκοολούχα ποτά (ειδικά κρασί και μπύρα)
  • Τυριά παλαιωμένα 
  • Γλουτένη
  • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη

Κάθε φορά που καταναλώνεις κάτι και νιώθεις ότι μπορεί να σου προκαλέσει ημικρανία, κράτα σημειώσεις για να αναγνωρίσεις τα πιθανά ερεθίσματα και να τα αποφύγεις στο μέλλον.

Μπορεί να σε βοηθήσει κάποια συγκεκριμένη διατροφή;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που να είναι ιδανική για όλους με ημικρανία, αλλά κάποιες διατροφικές συνήθειες φαίνεται να βοηθούν. Για παράδειγμα, η κετογονική διατροφή, η μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να μειώσουν τις κρίσεις ημικρανίας. Βέβαια, κάθε διατροφή που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις πρέπει πρώτα να τη συζητήσεις με έναν γιατρό ή διατροφολόγο για να αποφύγεις κινδύνους για την υγεία σου.

Τι να θυμάσαι

Η ημικρανία είναι πολύπλοκη και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, οι καιρικές συνθήκες και φυσικά η διατροφή. Αν πιστεύεις ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τα επεισόδια σου, κράτα ημερολόγιο διατροφής για να ανακαλύψεις τις συνήθειες που σε επηρεάζουν.

Τελικά, το να έχεις μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, με αρκετό νερό και θρεπτικά συστατικά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία σου και να μειώσεις τις κρίσεις ημικρανίας.

Διάβασε επίσης:

8 φυσικές λύσεις για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία

Γιατί το φθινόπωρο έχεις περισσότερους πονοκεφάλους (και τι να κάνεις);

Ημικρανία | Η λίστα με τα τυριά που την πυροδοτούν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i