Πέντε συνήθειες που "ρίχνουν" τον μεταβολισμό και δημιουργούν λίπος στην κοιλιά

Ανακάλυψε ποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί να κάνουν τον μεταβολισμό σου να κάνει λιγότερες καύσεις.

Πέντε συνήθειες που 'ρίχνουν' τον μεταβολισμό και δημιουργούν λίπος στην κοιλιά pexels

Όσο μεγαλώνεις, σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να χάσεις κιλά ή να κρατήσεις τη φόρμα σου όπως παλιά. Η ηλικία, οι αλλαγές στις ορμόνες και η μείωση της μυϊκής μάζας κάνουν τη δουλειά πιο δύσκολη. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο μεταβολισμός, το "καμίνι" που καίει θερμίδες και σε κρατάει ενεργή. Αλλά πρόσεξε: ακόμα κι αν νομίζεις ότι κάνεις τις σωστές επιλογές για την υγεία σου, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που ενδέχεται να φρενάρουν τον μεταβολισμό σου και να σου "χαρίσουν" περιττά κιλά στην κοιλιά.

5 από αυτές τις συνήθειες που μπορεί να σε φρενάρουν:

1. Η vegan διατροφή... αλλά με τον λάθος τρόπο

Η χορτοφαγική ή vegan διατροφή έχει πολλά οφέλη, αλλά αν δεν προσέχεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα. Όταν κόβεις τη ζωική πρωτεΐνη χωρίς να την αντικαθιστάς σωστά με φυτική, είναι πιθανό να καταλήξεις να παίρνεις κυρίως υδατάνθρακες (ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.), που ρίχνουν τον μεταβολισμό σου. Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, χάνεις μυϊκή μάζα και αυξάνεις το λίπος. Είχες ποτέ την εντύπωση ότι κάνεις ό,τι μπορείς, αλλά δεν βλέπεις αποτελέσματα; Ίσως, η αιτία να ήταν αυτή. 

2. Η γιόγκα είναι υπέροχη, αλλά δεν αρκεί

Δεν λέμε, η γιόγκα είναι φανταστική για τη χαλάρωση και την ευλυγισία σου, αλλά αν το έχεις κάνει προτεραιότητα και ξεχνάς την ενδυνάμωση, τότε χάνεις ένα βασικό κομμάτι του παζλ για την απώλεια βάρους. Μετά τα 30, οι γυναίκες χάνουν περίπου 8% της μυϊκής τους μάζας ανά δεκαετία. Κι επειδή οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, αν δεν τους κρατήσεις ενεργούς, θα αρχίσεις να βλέπεις την κοιλιά σου να μεγαλώνει. Δοκίμασε να ενσωματώσεις λίγη ενδυνάμωση στην καθημερινότητά σου και θα δεις πώς αλλάζει το σώμα σου!

3. Οι σαλάτες ως κύριο γεύμα – όμορφο αλλά όχι αρκετό

Η σαλάτα είναι τέλεια επιλογή, αλλά αν τρως μόνο φύλλα και λαχανικά με λίγη πρωτεΐνη (όπως ένα αυγό ή λίγο τυρί), τότε δεν παίρνεις τα απαραίτητα για να διατηρήσεις τους μυς σου. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα. Αν τρως μόνο σαλάτα χωρίς την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης, όχι μόνο μπορεί να πεινάς πιο σύντομα, αλλά και να επιβραδύνεις τον μεταβολισμό σου.

4. "Detox" καθαρισμοί – όχι πάντα ό,τι καλύτερο

Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να κάνεις ένα "detox" ή μια αποτοξίνωση με χυμούς, αλλά αν το παρακάνεις, μπορείς να βλάψεις τον μεταβολισμό σου. Όταν το σώμα σου δεν παίρνει αρκετές θερμίδες ή πρωτεΐνη, μπορεί να αρχίσει να "τρώει" τη μυϊκή σου μάζα για ενέργεια. Αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να χάσεις βάρος στο μέλλον.

5. Ατελείωτο σκρολάρισμα στα social media πριν τον ύπνο

Ξέρουμε ότι το Instagram ή το TikTok είναι πολύ διασκεδαστικά πριν κοιμηθείς, αλλά το μπλε φως από την οθόνη διαταράσσει τον ύπνο σου και επηρεάζει τον μεταβολισμό σου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιβραδύνει την καύση θερμίδων και να προκαλέσει αύξηση της όρεξης, κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει τη γραμμή σου!

Διάβασε επίσης: 

13 τροφές που καίνε περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη - ενισχύουν τον μεταβολισμό

"Τι προτείνω σε όσους θέλουν να χάσουν λίπος στην κοιλιά": Μια ενδοκρινολόγος εξηγεί

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i