5 πράγματα που προσφέρεις στο σώμα σου όταν τρως καρπούζι κάθε μέρα

Το δροσιστικό καρπούζι είναι βασικό συστατικό του καλοκαιριού και ωφελεί τον οργανισμό σου με πολλούς τρόπους.

γυναίκα τρώει καρπούζι istock

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερα όταν κόβεις ένα φρέσκο ​​καρπούζι μια ζεστή μέρα. Το καρπούζι είναι τόσο νόστιμο όσο και αναζωογονητικό κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιρινών μηνών. Επιπλέον, ενώ έχει γλυκιά γεύση, είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που θα σε ωφελήσουν.

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να βάζεις αλάτι στο καρπούζι;

5 πράγματα που προσφέρεις στο σώμα σου όταν τρως καρπούζι κάθε μέρα

  1. Ενυδατώνεσαι
  2. Παίρνεις αντιοξειδωτικά
  3. Υποστηρίζεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα
  4. Βελτιώνεις την υγεία της καρδιάς σου
  5. Προστατεύεις την υγεία των μυών σου

1. Ενυδατώνεσαι

Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για την ενυδάτωση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών επειδή περιέχει κάλιο και μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και μπορεί να μετρήσει στους ημερήσιους στόχους πρόσληψης υγρών.

2. Παίρνεις αντιοξειδωτικά

Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο συμβάλλει στο λαμπερό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού και βοηθά το σώμα σου να καταπολεμήσει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες ενώ συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών. Ο συνδυασμός του λυκοπενίου και της βιταμίνης C βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

3. Υποστηρίζεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, που είναι και οι δύο σημαντικές για το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει και ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία αναπνευστικών και συστηματικών λοιμώξεων. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αυτών των βιταμινών, καθώς και των αντιοξειδωτικών όπως το λυκοπένιο και η βήτα καροτίνη που βρίσκονται στο καρπούζι, μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη γενική υγεία του ανοσοποιητικού σου. 

4. Βελτιώνεις την υγεία της καρδιάς σου

Η έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, τα οποία είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Το καρπούζι είναι πιστοποιημένο από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ως υγιεινό για την καρδιά τροφή, επειδή δεν έχει λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Ενώ είναι πλούσιο σε φυσικά σάκχαρα, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθάει στο χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι η επίδραση που έχει στο σάκχαρό σου είναι μικρή σε σύγκριση με άλλες γλυκιές τρόφιμα.

5. Προστατεύεις την υγεία των μυών σου

Ένα άλλο αξιοσημείωτο όφελος των καρπουζιών είναι τα αμινοξέα που περιέχει: κιτρουλίνη και αργινίνη. Αυτά είναι δύο από τα 20 αμινοξέα που χρειαζόμαστε για να βοηθήσουμε στο σχηματισμό μυών, νεύρων και κυττάρων. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η κιτρουλίνη στο καρπούζι μείωσε τον μυϊκό πόνο, καθιστώντας τον χυμό καρπουζιού ένα λειτουργικό ρόφημα για τους αθλητές.

Βοηθάει το καρπούζι στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση; Και άλλες απορίες για το καλοκαιρινό φρούτο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i