Χωρίς κρέας: Μπορεί η φυτική πρωτεΐνη να διατηρήσει την υγεία των γυναικών;

Απευθυνθήκαμε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής και ο πρόεδρος Γιάννης Χρύσου, μας απάντησε εάν η φυτική πρωτείνη μπορεί να διατηρήσει την υγεία των γυναικών σε βάθος χρόνου.

plant istock

Ask the expert: Μπορεί η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης να βοηθήσει τις γυναίκες να διατηρήσουν καλή υγεία με την πάροδο της ηλικίας;

Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής: Η καλή υγεία με την πάροδο της ηλικίας δεν σημαίνει απλά περισσότερα χρόνια αλλά κυρίως καλύτερα χρόνια, χωρίς χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες από ασφαλιστικά ταμεία, το προσδόκιμο επιβίωσης στον Δυτικό κόσμο πρόκειται να αυξηθεί – κατά 25% έως το 2060! Γυναίκες που σήμερα βρίσκονται πριν τη μέση ηλικία, πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται να ζήσουν περισσότερα χρόνια από τον σημερινό μέσο όρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ευθύνη να πράξουν με στόχο τη διατήρηση ενός καλύτερου επιπέδου υγείας.

Τα ευρήματα νέας μελέτης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Tufts University της Βοστώνης, αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης και κυρίως φυτικής προέλευσης, από τη μέση ηλικία, σχετίζεται με τη διατήρηση καλύτερης υγείας κατά την γήρανση τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024, στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η επάρκεια της πρωτεΐνης στο καθημερινό διαιτολόγιο, κατά τη μέση ηλικία, συμβάλλει στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, ο οποίος είναι καθοριστικός για τη λειτουργικότητα και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Ποιο φυτικό ρόφημα έχει την περισσότερη πρωτεΐνη;

Οι Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης είναι ακόμα πιο ωφέλιμη. Ερευνητής του Human Nutrition Research Center on Aging, δήλωσε ότι όσες γυναίκες καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να πάσχουν από περισσότερες χρόνιες ασθένειες και δεν καταφέρνουν να πετύχουν βελτιωμένη φυσική λειτουργία. Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη, γυναίκες που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη από πηγές όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι κ.ά. έχουν περισσότερες κατά 46% πιθανότητες να μεγαλώσουν με καλή υγεία!

Στην κατηγορία των οσπρίων περιλαμβάνεται και η σόγια. Η πρωτεΐνη της είναι υψηλής βιολογικής αξίας και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και κυρίως των εξάψεων.

Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως μαγειρεμένη με λαχανικά ή πάνω σε ζυμαρικά σαν κιμάς κ.ά. Επίσης χρησιμοποιείται σε μπιφτέκια λαχανικών με εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα για όσους συνεχίζουν να επιθυμούν τα ζωικά προϊόντα.

Δες και αυτό: Φυτική πρωτεΐνη: Τα θρεπτικά στοιχεία για κάθε όσπριο και πώς να μαγειρέψεις κάθε ένα

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i