Το ζήτημα της διατροφής και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι έρευνες να διαδέχονται η μία την άλλη. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι η κακή διατροφή συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η εγκεφαλική " κατάπτωση".
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην υγεία. Αυτή η πολύπλοκη και συναρπαστική συλλογή τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, ιών και άλλων μικροβίων που ζει στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας στον μεταβολισμό των τροφίμων, στη σύνθεση θρεπτικών συστατικών και στην προστασία από λοιμώξεις έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν την πλήρη έκταση του ρόλου του μικροβιώματος του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία, αλλά είναι σαφές ότι αυτό το μικροσκοπικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας σου. Πιο πρόσφατα, οι έρευνες στράφηκαν στη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον "άξονα εντέρου-εγκεφάλου" - τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος-.
Διάβασε επίσης: Πώς επιδρά το στρες που βιώνουμε καθημερινά στο σώμα μας;
Πολυάριθμες μελέτες έχουν υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ του τι τρως και του πώς αισθάνεσαι. Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry έχει προτείνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πρεβιοτικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.
Η ερευνητική ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του στρες και του μικροβιώματος του εντέρου για πάνω από μια δεκαετία. Αρχικά, ανακάλυψαν ότι όταν τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη βίωναν άγχος, αυτό επηρέασε το μικροβίωμά τους. Έρευνα του 2017 έδειξε, επίσης, ότι το μικροβίωμα επηρεάζει το άγχος και τη συμπεριφορά. Ωστόσο, άφησε τους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν η αλλαγή του μικροβιώματος μέσω της διατροφής θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα του στρες. Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και φυτικών ινών για μόλις 4 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα αντιληπτά επίπεδα του στρες.
Άλλη έρευνα εξηγεί γιατί το στρες μπορεί συχνά να συμβάλλει σε πεπτικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη έρευνα έχει συνδέσει την κατάθλιψη και το άγχος με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους τροποποιητικούς παράγοντες του άξονα μικροβίωσης-έντερου-εγκεφάλου και όπως όλα δείχνουν μία δίαιτα που περιλαμβάνει τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως ξινολάχανο, κεφίρ, καθώς και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε πρεβιοτικά βελτιώνει και την ψυχική υγεία.
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πόσο διαρκούν αυτές οι επιπτώσεις και εάν η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει σε άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του στρες.
Διάβασε επίσης: Πρεβιοτικά: Πώς μας ωφελούν και σε ποιες τροφές υπάρχουν;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr