Πώς να σταματήσεις να τρως πολύ γρήγορα;

Και οι πιθανοί κίνδυνοι αν τρως πολύ γρήγορα.

τρως πολύ γρήγορα pexels

Είναι γνωστό ότι η γρήγορη κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα με την πέψη, αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα. Ωστόσο, το να προσπαθήσεις να τρως πιο αργά μπορεί να είναι μία πραγματική πρόκληση. Παρακάτω θα δεις τις τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σταματήσεις τον έντονο ρυθμό κατανάλωσης, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικά γρήγορης κατανάλωσης.

Πιθανοί κίνδυνοι αν τρως πολύ γρήγορα 

► Δυσκολίες στην πέψη: Όταν τρως πολύ γρήγορα, ο οργανισμός σου δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πέψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δυσπεψία και η καούρα.

Υπερβολική κατανάλωση θερμίδων: Όταν τρως πολύ γρήγορα, συχνά τελειώνεις  το γεύμα πριν αντιληφθείς ότι είσαι πλήρης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και, ως εκ τούτου, σε αύξηση του σωματικού βάρους.

► Έλεγχος της πείνας: Όταν τρως γρήγορα, δεν δίνεις στον εγκέφαλο αρκετό χρόνο να αντιληφθεί τα σήματα της πείνας και της κορεσμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση και ασυνείδητο φαγητό.

Τεχνικές για να τρως πιο αργά:

► Χρησιμοποίησε χρονόμετρο: Δοκίμασε να τρως με ένα χρονόμετρο. Θέσε έναν στόχο χρόνου για κάθε γεύμα και προσπάθησε να τον τηρείς.

► Κατάγραψε το φαγητό σου: Να καταγράφεις το φαγητό σου σε ημερολόγιο. Η καταγραφή μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη συνείδηση και πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι τρως και πώς το τρως.

► Περισσότερα μασήματα: Ένας καλός τρόπος για να επιβραδύνεις το φαγητό είναι να μασήσεις προσεκτικά κάθε μπουκιά και να αριθμείς τα μασήματα.

► Συνδύασε το φαγητό με στιγμές ηρεμίας: Μερικές φορές, η ταχύτητα της κατανάλωσης τροφής σχετίζεται με συναισθηματικά ζητήματα. Προσπάθησε να συνδυάζεις το φαγητό με στιγμές ηρεμίας και ψυχολογικής ευεξίας. Πριν αρχίσεις να τρώτε, ενσυνείδητα έλεγξε τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να απομακρυχθείς από την τάση για γρήγορη κατανάλωση.

► Συνειδητή παύση: Κατά τη διάρκεια του γεύματος, κάνε συνειδητές παύσεις. Άφησε τα μαχαιροπήρουνα κάτω, ανάπνευσε βαθιά και αναλογίσου τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια του γεύματος.

► Κάλεσε φίλους για κοινά γεύματα: Τα κοινά γεύματα με φίλους και οικογένεια μπορούν να σε βοηθήσουν να επιβραδύνεις το φαγητό, καθώς συνομιλείς και απολαμβάνεις την παρέα τους.

► Εξέτασε την πείνα σου: Πριν αρχίσεις να τρως, σκέψου εάν πραγματικά πεινάς ή αν απλά τρως γιατί είναι ώρα γεύματος. Αν δεν νιώθεις πραγματική πείνα, μπορείς να περιμένεις λίγο πριν αρχίσεις. 

► Ενημέρωση: Κατανόησε τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικά γρήγορης κατανάλωσης και χρησιμοποίησε αυτήν την επίγνωση ως κίνητρο για να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

Οι τρόποι με τους οποίους το σώμα σου σε ενημερώνει ότι δεν τρως επαρκώς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i