Οι συνταγές για γευστικά πιάτα με πρωταγωνιστή το σύκο

Με πρώτη ύλη το σύκο, που το βρίσκουμε άφθονο αυτή την εποχή.

Σύκο unsplash

Με πρώτη ύλη το σύκο, που το βρίσκουμε άφθονο αυτή την εποχή, δημιουργούμε υπέροχα πιάτα με όλα τα θρεπτικά οφέλη αλλά και τη μοναδική γεύση του. Το φρέσκο σύκο περιέχει φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως καροτένια, λουτεΐνη, ταννίνες, χλωρογενικό οξύ, και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι Α, Ε και Κ.

Σαλάτα με σύκα, προσούτο και ρόδι (Μερίδες: 2)

iStock
iStock

1 μαρούλι
Λίγα φύλλα ρόκας
Λίγη κόκκινη λόλα
4 ξερά σύκα κομμένα σε φέτες
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
50 γρ. προσούτο
1/2 φλ. σπόρια ροδιού
8 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξιδιού

1. Πλένεις, στεγνώνεις και χοντροκόβεις τα λαχανικά σου. Τα βάζεις μέσα σε ένα μπολ ή μια σαλατιέρα.

2. Ψιλοκόβεις τα σύκα, τα βάζεις σε ένα τηγάνι, τα περιχύνεις με το κρασί και τα
αφήνεις για 5 λεπτά να σιγοβράσουν. Βγάζεις το τηγάνι από την εστία και το αφήνεις στην άκρη.

3. Βάζεις στο μπολ των λαχανικών τα καρύδια, τα σύκα και το προσούτο.

4. Χτυπάς την κρέμα βαλσαμικού ξιδιού με το ελαιόλαδο, περιχύνεις με το μείγμα τη σαλάτα και ρίχνεις από πάνω τα σπόρι ροδιού.

Μπρουσκέτες με πουρέ σύκου, ανθότυρο και προσούτο (Μερίδες: 4)

Μπρουσκέτες

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΡΟΥΣΚΈΤΕΣ:

8 φέτες ψωμί από αλεύρι ζέας
200 γρ. ανθότυρο
8 φέτες προσούτο
6 φύλλα δυόσμου
Ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 κ.γ. ελαιόλαδο
2-3 σύκα
Λίγο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΈ ΣΎΚΟΥ:

250 γρ. σύκα
30 ml πετιμέζι
1 κ.σ. σκούρα καστανή ζάχαρη
Χυμός 1/2 λεμονιού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΈ ΣΎΚΟΥ:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις τα σύκα με το πετιμέζι και τη ζάχαρη και αφήνεις για 5 λεπτά να μαριναριστούν.

2. Τα βάζεις σε ένα ταψί (με λαδόκολλα), περιχύνεις με το ζουμί από το μπολ, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

3. Τα βγάζεις από τον φούρνο, τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο, τα βάζεις στο μούλτι με τα υγρά του ταψιού και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιείς.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΡΟΥΣΚΈΤΕΣ:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά το ανθότυρο, τον δυόσμο και το ξύσμα λεμονιού.

2. Ραντίζεις τις φέτες ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι να φρυγανιστούν.

3. Τις βγάζεις από τον φούρνο, τις αλείφεις με την κρέμα ανθότυρου, προσθέτεις λίγο πουρέ σύκου, 2-3 φετούλες σύκου και 1 φέτα προσούτο.

4. Προσθέτεις από πάνω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο.

Χοιρινό με σύκα και πατάτες στη γάστρα (Μερίδες: 6) 

Χοιρινό με σύκα

1 κιλό χοιρινό μπούτι
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
ή κοτόπουλο
1 ποτήρι λευκό κρασί
15 σύκα χαραγμένα στα τέσσερα,
με τη φλούδα τους
1 κ.σ. μέλι
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεις τοελαιόλαδο και ροδίζεις το κρέας από όλες τις  πλευρές σε δυνατή φωτιά.

3. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν.

4. Σβήνεις με το κρασί και το αφήνεις να εξατμιστεί.

5. Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις το μείγμα μπαχαρικών και το μέλι και ανακατεύεις.

6. Μεταφέρεις το μείγμα του τηγανιού σε μια γάστρα. Προσθέτεις τις πατάτες και το δεντρολίβανο, κλείνεις τη γάστρα με το καπάκι και ψήνεις για 1 ώρα.

7. Αφαιρείς το καπάκι της γάστρας, προσθέτεις τα σύκα, αλατίζεις ελαφρώς και ψήνεις για περίπου άλλη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό, να ροδίσουν οι πατάτες και να καραμελώσουν τα σύκα.

Cheesecake με φρέσκα σύκα και μουστοκούλουρα (Μερίδες: 8)

CHEESECAKE
iStock

1/2 φλ. τριμμένα μουστοκούλουρα
1/3 φλ. λιωμένο βούτυρο
400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
480 ml κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
10-12 φρέσκα σύκα

1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το τρίμμα από τα μουστοκούλουρα, προσθέτεις το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύεις καλά και βάζεις το μείγμα σε μια φόρμα για cheesecake.

2. Πλένεις τα σύκα, τα σκουπίζεις, τα κόβεις στη μέση και τα τοποθετείς περιμετρικά στη φόρμα. Βάζεις τη φόρμα στο ψυγείο.

3. Τοποθετείς στο μίξερ το τυρί κρέμα και τον χυμό λεμονιού, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος (παγωμένη) και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα σου μια παχύρρευστη κρέμα. Προσθέτεις τη ζάχαρη και συνεχίζεις το χτύπημα για 4-5 λεπτά.

4. Αδειάζεις την κρέμα μέσα στη φόρμα, σκεπάζεις με μια διάφανη μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

5. Βγάζεις το cheesecake από το ψυγείο και καλύπτεις με τα υπόλοιπα φρέσκα σύκα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i