Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi).
Τα όσπρια, αν και περιέχουν πρωτεΐνη, είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, καθώς δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Συνδυάζοντάς τα με δημητριακά, δημιουργούμε συμπληρωματικές πρωτεΐνες και έτσι το τελικό μας πιάτο έχει μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, λόγω απουσίας οξαλικών οξέων στο ρύζι και τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και της προσθήκης ντομάτας και χυμού
πορτοκαλιού, αυξάνουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου που περιέχεται στα όσπρια.
Αν και τις φακές έχουμε συνηθίσει να τις καταναλώνουμε με τη μορφή σούπας,
μπορούμε να τις φτιάξουμε ως σαλάτα δίνοντας μια φρεσκάδα στο γεύμα μας και διατηρώντας τη θρεπτική τους αξία.
Σαλάτα με φακές και κινόα
- 1 φλ. φακές βρασμένες
- 2/3 φλ. κινόα βρασμένη
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 1 φλ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 ραπανάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. mix ξηρών καρπών
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- Χυμός από ½ πορτοκάλι
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διατροφική αξία (ανά 100 γρ.)
- Ενέργεια: 108,6 θερμίδες
- Λιπαρά: 4,1 γρ., εκ των οποίων κορεσμένα 0,7 γρ., μονοακόρεστα λιπαρά 2,5 γρ., πολυακόρεστα 0,8 γρ.
- Υδατάνθρακες: 14,1 γρ., εκ των οποίων σάκχαρα 2,5 γρ.
- Φυτικές ίνες: 3,8 γρ.
- Πρωτεΐνες: 4,7 γρ.
- Αλάτι: 0,4 γρ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr