Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Το κλειδί είναι στη διατροφή σου!

Αν αναζητάς μυστικά μακροζωίας, τα αντιοξειδωτικά είναι ένα από τα πιο βασικά. Μάθε τις πηγές τους και κάνε τα μέρος της καθημερινής σου διατροφής. 

καφές Λουμίδης

Από την Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, MSc in Clinical and Public Health Nutrition University College London

Είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που αναζητούν το μυστικό της υγείας και της μακροβιότητας; Προφανώς και δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι ένα θέμα που συζητιέται πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο και βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, σύμμαχο στη μάχη ενάντια στο χρόνο μπορούν να αποτελέσουν τα αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης αλλά και την πρόληψη νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, οι Έλληνες είναι από τους τυχερούς, αφού τα αντιοξειδωτικά κρύβονται μέσα σε δημοφιλή τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής αλλά και στο αγαπημένο, παραδοσιακό μας ρόφημα, που δεν είναι άλλο από τον ελληνικό καφέ!

Γνωρίζεις ότι ο ελληνικός καφές είναι πηγή αντιοξειδωτικών;

Πριν από λίγα χρόνια δημοσιεύτηκε -και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση- η μελέτη της Ικαρίας, ενός τόπου παγκοσμίως διάσημου για τη μακροζωία των κατοίκων του. Φάνηκε, λοιπόν, ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού (ηλικίας 69-81 ετών) που συνήθιζαν να πίνουν ελληνικό καφέ τουλάχιστον 1 φορά παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Τι κρύβει, λοιπόν, ο ελληνικός καφές;

Σε γενικά πλαίσια, ο καφές -το πιο διαδεδομένο ίσως ρόφημα στον πλανήτη- αποτελεί μια από τις πιο βασικές πηγές αντιοξειδωτικών στο σύνολο της καθημερινής μας διατροφής, αφού είναι πλούσιος σε ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και το χλωρογενικό οξύ.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, όσον αφορά τον ελληνικό καφέ, η «ειδοποιός διαφορά» εντοπίζεται στη διαδικασία παρασκευής του. Είναι ευρέως γνωστό ότι, σε αντίθεση με άλλα είδη καφέ, ο ελληνικός καφές βράζεται, δεν φιλτράρεται. Αυτό που ίσως δε γνώριζες είναι πως μέσω της διαδικασίας του βρασμού, διατηρούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους κόκκους καφέ, με αποτέλεσμα ο ελληνικός καφές να αποδίδει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών σε 1 μικρό φλιτζανάκι!

Αν επιθυμείς να παραμείνεις ένας νέος άνθρωπος –εσωτερικά και εξωτερικά- για πολλά χρόνια ακόμα, βάλε τα αντιοξειδωτικά στη ζωή σου. Κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές και απολαμβάνοντας έναν ελληνικό καφέ, είσαι ήδη ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου.

Σε ποια τρόφιμα θα βρεις τα αντιοξειδωτικά;

Φέρνοντας στο μυαλό μας την εικόνα της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, δεν είναι τυχαίο που τα φρούτα και τα λαχανικά καταλαμβάνουν μια θέση πολύ κοντά στη βάση της, αφού- μεταξύ άλλων- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

  • Για παράδειγμα, οι πολύχρωμες πιπεριές, τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι) αλλά και τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ίσως το πιο διάσημο αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Σε λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα, όπως τα καρότα, ο αρακάς, η κολοκύθα, το ροδάκινο και το μάνγκο μπορούμε να βρούμε β- καροτένια, ενώ στη ντομάτα και σε φρούτα με ροζ- κόκκινες αποχρώσεις (καρπούζι, γκρέιπφρουτ, βερίκοκο) βρίσκουμε το λυκοπένιο, ένα πολλά υποσχόμενο καροτενοειδές για την αντικαρκινική του δράση.
  • Εκτός, όμως, από τα λαχανικά και τα φρούτα, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που μας χαρίζουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο- εκτός από «καλά» λιπαρά- περιέχουν τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε).
  • Επιπλέον, σε τρόφιμα όπως το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απαντάται η βιταμίνη Α, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i