Το γάλα πάντα είχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας. Τώρα όμως όλοι, από τους vegans και τους λάτρεις της Paleo μέχρι καθημερινές γυναίκες που παλεύουν να χάσουν κιλά μισούν τα γαλακτοκομικά, λέγοντας πως στην πραγματικότητα πυροδοτούν την αύξηση του βάρους και πως ο αποκλεισμός τους μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια αδυνατίσματος κάθε γυναίκας. Πιο πρόσφατα, η Khloé Kardashian δήλωσε πως η αποχή της από τα γαλακτοκομικά ήταν αυτό που τη βοήθησε να χάσει τα τελευταία, επίμονα, περιττά της κιλά.
"Μέσα σε ενάμιση μήνα, έχασα πέντε κιλά απλά και μόνο επειδή έκοψα τα γαλακτοκομικά, χωρίς να κάνω τίποτε άλλο διαφορετικό και αυτό ήταν πραγματικά εντυπωσιακό" δήλωσε.
Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάσεις μία δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά; Μόνο αν είσαι αλλεργική και σε καμία περίπτωση αν θέλεις απλά να χάσεις βάρος, απαντά η διατροφολόγος και επιστήμονας τροφίμων Danielle Starin, R.D. Πέρα από το γεγονός πως οι περιοριστικές δίαιτες είναι εντελώς ανυπόστατες και σε κάνουν επιρρεπή σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, οι έρευνες αποδεικνύουν ξανά και ξανά την αξία των γαλακτοκομικών. Για παράδειγμα, αναθεώρηση 14 τυχαιοποιημένων ερευνών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα γαλακτοκομικά ενώ ήταν σε δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες έχασαν 700 γραμμάρια περισσότερα από λίπος συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα με λίγα γαλακτοκομικά.
"Τα γαλακτοκομικά είναι μια διατροφική δύναμη γεμάτα με πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και βιταμίνες Β6 και Β12" εξηγεί η Starin.
Όλα τα παραπάνω συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους. Ενισχύουν την υγιή λειτουργία του μεταβολισμού, την ενεργητικότητα και, όπως θα παρατηρήσεις μετά από μόλις ένα ποτήρι γάλα, ελέγχουν την πείνα. Καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη τους συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και πυροδοτώντας την απελευθέρωση ισχυρών ορμονών κορεσμού, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά τους σε βοηθούν να νιώθεις για περισσότερη ώρα χορτάτη μετά από κάθε γεύμα.
"Και το να μένεις χορτάτη για περισσότερο σημαίνει πως μπορείς να παραλείψεις τα έξτρα σνακ ή να μην φας πολύ στο επόμενο γεύμα σου".
Για την ακρίβεια, μελέτη στο British Journal of Nutrition αναφέρεται πως η κατανάλωση ενός σνακ με τυρί, με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και μεγάλη σε πρωτεΐνη, μία ώρα πριν το γεύμα είχε ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να φάνε μικρότερες ποσότητες στο επόμενο γεύμα τους και όλη την υπόλοιπη ημέρα. Και παρότι αυτό δεν είναι δικαιολογία για να τρως γεμάτα ζάχαρη παγωτά, έρευνα στο European Journal of Nutrition συνδέει τα λιπαρά των γαλακτοκομικών με την απώλεια λίπους και τη επαναπρόσληψη βάρους.
Στο μεταξύ, πέρα του ότι σε βοηθούν να κρατήσεις υπό έλεγχο την πείνα και να μην τρως πολύ, η πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών είναι σημαντική για τους μύες και την αύξηση του μεταβολικού σου ρυθμού. Στη μελέτη της International Journal of Obesity αναφέρθηκε πως οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα γαλακτοκομικά πήραν επίσης 500 γραμμάρια άλιπου μυϊκού ιστού συγκριτικά με εκείνους που έκαναν την ελάχιστη κατανάλωση; Εάν αφαιρέσεις τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου είναι πιθανό τελικά να προσλαμβάνεις πολύ λιγότερη πρωτεΐνη απ’ όσο πρέπει. Μόλις 1 φλιτζάνι τυρί cottage περιέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης, απαραίτητης για τους μυς σου. Ποιος είναι ο πραγματικός αφανής ήρωας για την απώλεια βάρους; Το ασβέστιο. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, το ασβέστιο του γάλακτος πυροδοτεί την απώλεια βάρους μειώνοντας τα επίπεδα της 1,25-διυδρόξυβιταμίνης D3, μιας βιταμίνης που ευνοεί την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Και, προτού ρωτήσεις για συμπληρώματα, έρευνα υποδεικνύει πως οι γαλακτοκομικές πηγές του ασβεστίου μειώνουν πιο αποτελεσματικά τα λιποκύτταρα συγκριτικά με τις μη γαλακτοκομικές. Αν, λοιπόν, τα γαλακτοκομικά βοηθούν τόσο πολύ στην απώλεια βάρους, πώς η Khloé έχασε κιλά κόβοντάς τα; Είναι πιθανό πως πριν αποκλείσει τα γαλακτοκομικά, η βασική πηγή τους στη διατροφή της ήταν τα τηγανιτά στικς μοτσαρέλας και τα μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και τυριά. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό πως όταν έκοψε τα γαλακτοκομικά απλά δεν αντικατάστησε τις θερμίδες που έπαιρνε από αυτά, εικάζει η Starin. ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τροφική δυσανεξία:μήπως το φαγητό είναι εχθρός σου Αν αρχίσεις να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καις θα χάσεις βάρος – τελεία και παύλα. Στο μεταξύ, αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά (διαγνωσμένη ή μη), ο αποκλεισμός της ομάδας αυτής σίγουρα θα μειώσει το φούσκωμα που νιώθεις. Θυμήσου όμως, πως μια απότομη απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και όχι σε απώλεια λίπους. Για όποιον λόγο κι αν κατάφερε να χάσει βάρος η Khloé κόβοντας τα γαλακτοκομικά, χαιρόμαστε γι’ αυτήν και ελπίζουμε πως θα προσλαμβάνει από άλλες πηγές τα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά τους. Όσο για εμάς; Θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το εξαιρετικό μας παραδοσιακό γιαούρτι στο πρωινό, το σοκολατούχο γάλα μας μετά την προπόνηση και νόστιμα και θρεπτικά ελληνικά τυριά στο δείπνο μας. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα στον κόσμο, ορκίστηκε στο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr