Τι είναι η δίαιτα Whole30; Ποια τα οφέλη της και ποιες τροφές (δεν) περιλαμβάνει;

Απαντάμε στις συχνότερες απορίες σου για το δημοφιλές πλάνο Whole30. Ακόμα ένας διατροφικός παραλογισμός ή ένα έξυπνο know-how για να αλλάξεις δραστικά τη σχέση σου με το φαγητό;

two-fresh-salad-bowls-picture-id919666108

Συνεργάστηκε η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (www.healthnutritionbalance.gr).

Αν ενημερώνεσαι διαρκώς για τα τελευταία διατροφικά trends, σίγουρα θα έχεις διαβάσει/ακούσει για τη δίαιτα Whole30. Είναι πιθανό, μάλιστα, να έχεις «φλερτάρει» με την ιδέα να το ακολουθήσεις, αφού υπόσχεται διάφορα οφέλη για τον οργανισμό – και όλα αυτά, όπως υποδηλώνει το όνομά του, μόλις μέσα σε 30 ημέρες. Η δημοτικότητά του έχει πυροδοτήσει τη δημιουργία πολλών βιβλίων μαγειρικής, αλλά και μιας παγκόσμιας online

κοινότητας με ανθρώπους που το στηρίζουν και το ακολουθούν. Πριν το επιλέξεις, έχει σημασία να το «αποκωδικοποιήσεις», ώστε να διαπιστώσεις αν πράγματι ταιριάζει στο σώμα, το lifestyle και στις ανάγκες σου.

Διάβασε επίσης: Χάσε εύκολα τα περιττά κιλά με το πλάνο διατροφής 7 ημερών της δημοφιλούς δίαιτας 5:2

Τι είναι η δίαιτα Whole30

Πρόκειται για ένα πλάνο διατροφής 30 ημερών που έχει στόχο να κάνει reset στον οργανισμό σου. Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη θεωρία πως πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές που θεωρούνται «υγιεινές», όπως είναι τα σιτηρά ή τα όσπρια.

Αποκλείοντας αυτές (και κάποιες άλλες) τις διατροφικές ομάδες από το καθημερινό διαιτολόγιό σου για 30 ημέρες, παρατηρείς τις διαφορές στο πώς νιώθεις εσύ αλλά και σε σχέση με το σώμα σου. Με το πέρας των 30 ημερών μπορείς να συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο ή να προσθέσεις σταδιακά τις «απαγορευμένες» τροφές στη διατροφή σου, για να καταλάβεις αν και ποιες μπορεί να σε έβλαπταν σωματικά ή ψυχολογικά, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Τι (δεν) περιλαμβάνει;

«Οι 30 ημέρες αρκούν», σύμφωνα με τους ιδρυτές του Whole30 και αθλητικούς διατροφολόγους Melissa Hartwig και Dallas Hartwig, «για να αλλάξεις τη ζωή σου».

Ποιες είναι, όμως, οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό ή, για να το θέσουμε καλύτερα, ποιοι είναι οι περιορισμοί; Ακολουθώντας τη δίαιτα Whole30 μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες δεν πρέπει να καταναλώσεις:

  • Ζάχαρη (σιρόπι σφενδάμου, μέλι, αγαύη, ζάχαρη καρύδας, στέβια κ.λπ.)
  • Αλκοόλ – ούτε καν στο μαγείρεμα
  • Σιτηρά (καλαμπόκι, ρύζι, βρόμη, κεχρί, πλιγούρι κ.ά.)
  • Οτιδήποτε χωρίς γλουτένη ή ψευδοδημητριακά, όπως η κινόα
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά
  • Junk food
  • Οτιδήποτε συσκευασμένο

Και, τελικά, τι μπορείς να φας;

Κατανάλωσε κρέας, θαλασσινά, αβγά, πολλά λαχανικά, φρούτα (αλλά με περιορισμό στην ποσότητα), πολλά φυσικά λιπαρά, βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Γιατί δεν μπορείς να κάνεις «ζαβολιά» με τη δίαιτα Whole30

Όπως θα έχεις ήδη αντιληφθεί, η δίαιτα Whole30 είναι πολύ αυστηρή και, σύμφωνα με την ιδρύτριά του, υπάρχει λόγος: «Ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων τροφών πρέπει να γίνει στο 100%, ειδάλλως δε θα έχεις μια ακριβή σύγκριση για το πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή σου χωρίς τις διατροφικές ομάδες που ενδεχομένως να σου δημιουργούν πρόβλημα» εξηγεί η Melissa Hartwig.  Κι αν κάνεις ένα... παραστράτημα; Λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσεις το #challenge από την αρχή.

Πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις ένα τέτοιο πλάνο;

Αν και οι ιδρυτές του ισχυρίζονται στο βιβλίο και στο website τους (www.whole30.com) ότι «έχεις κάνει πιο δύσκολα πράγματα από αυτό και πως δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην ολοκληρώσεις το πρόγραμμα όπως υποδεικνύεται», είναι ξεκάθαρο πως αυτή η διατροφή δεν προορίζεται για όσους είναι χαλαροί ή αναποφάσιστοι.

Χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό, δυνατή υποστήριξη και πεισματική αφοσίωση, ένα επαγγελματικό γεύμα, μια δύσκολη μέρα στο γραφείο ή μια βραδινή έξοδος μπορεί πανεύκολα να σε οδηγήσει ξανά στην αρχή. Είναι γνωστό πως τα πλάνα που έχουν πολλούς περιορισμούς είναι, έτσι κι αλλιώς, δύσκολα να τα ακολουθήσεις. Από την άλλη, είναι μόνο 30 ημέρες.

Γιατί 30 ημέρες;

«Οι 30 ημέρες είναι ένας καλός συμβιβασμός. Χρειάζονται 66 ημέρες για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια, αλλά, αν πεις σε κάποιον να ακολουθήσει αυτό το πλάνο για τόσο καιρό, θα ήταν αρκετά τρομακτικό» λέει η Μelissa Hartwig. Ένας μήνας είναι αρκετός για να δεις αποτελέσματα, αλλά όχι τόσος πολύς για να φοβηθείς να ξεκινήσεις.

Τα οφέλη που «υπόσχεται» η δίαιτα Whole 30:

  • Απώλεια βάρους
  • Καλύτερο επίπεδο ενέργειας
  • Αυξημένη συγκέντρωση
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Βελτίωση της πέψης
  • Τέλος στις λιγούρες
  • Ενεργοποίηση του μεταβολισμού
  • Εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Καλύτερη σχέση με το φαγητό

Κι αν ο στόχος σου είναι μόνο να χάσεις βάρος;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει διεξαχθεί κάποια ανεξάρτητη έρευνα συγκεκριμένα για την εν λόγω διατροφή, ενώ σε μελέτη που έγινε από το Whole30.com σε 1.600 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε πως το 96% έχασαν βάρος – οι περισσότεροι από 2 μέχρι 6 κιλά. «Μην αυταπατάσαι όμως, καθώς οι περιοριστικές δίαιτες που δεν έχουν “χώρο” για λάθη θα σε κάνουν πολύ γρήγορα να ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, αφού ολοκληρώσεις τη δίαιτα.

Αυτό συμβαίνει γιατί στα προγράμματα που υπάρχουν στερήσεις και απαγορεύσεις –λέξεις που από μόνες τους δημιουργούν ανασφάλεια και άγχος–, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» εξηγεί η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Τελικά είναι ένα καλό πλάνο δίαιτας; Η άποψη της διαιτολόγου

«To πλάνο Whole30 είναι ακόμα μία μέθοδος που έχει βασιστεί στο σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των υδατανθράκων και στην αυξημένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, περιορίζοντας έτσι πολύ τις επιλογές των τροφίμων και, τελικά, κάνοντάς το δύσκολο να το εφαρμόσεις πρακτικά.

Αυτά που πρέπει να θυμάσαι σχετικά με τη δίαιτα Whole30 είναι πως:

  • Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας και το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μυς μας. Με τον αποκλεισμό τους υπάρχει ο κίνδυνος διατάραξης της μεταβολικής λειτουργίας αλλά και παραγωγής τοξικών ουσιών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, ατονία και υπνηλία.
  • Εκτός από τους υδατάνθρακες, η συγκεκριμένη πρόταση περιορίζει και τα γαλακτοκομικά, μια ομάδα τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο, απαραίτητο κυρίως για γυναίκες σε περίοδο εμμηνόπαυσης, καθώς και πηγή πρωτεϊνών για όσους είναι χορτοφάγοι
  • Με τον αποκλεισμό οποιασδήποτε ομάδας τροφίμων, η μείωση στο βάρος είναι ανεπαίσθητη, αφού κάτι που λέω συχνά είναι πως η δίαιτα είναι μαθηματικά. Όταν αποκλείουμε από τη διατροφή μας ομάδες τροφίμων, είναι πολύ σύνηθες η αποβολή αυτή να μην είναι λίπος, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα.
  • Άτομα με υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη, πολυκυστικές ωοθήκες, θυρεοειδή κ.λπ. δεν πρέπει να υιοθετούν τέτοιου είδους διατροφικές συνήθειες.
  • Ο κόσμος της διατροφής είναι γεμάτος από προγράμματα και “έξυπνες” λύσεις, αλλά προτείνω να είσαι επιφυλακτική και να συμβουλεύεσαι πάντα κάποιον ειδικό – κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες».

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη δίαιτα 5:2; Είναι υγιεινή επιλογή διατροφής;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i