Δύο τρόποι να μειώσεις τα βαρέα μέταλλα από τον σολομό

Συμβουλές από τη διατροφολόγο.

salmon istock

Ο οργανισμός σου χρειάζεται καθημερινά μεταλλικά ιχνοστοιχεία για να μπορέσει να εκτελέσει όλες τις διεργασίες που απαιτούνται για την πέψη, την αναπνοή, τον μεταβολισμό, την αποτοξίνωση, την αποκατάσταση βλαβών και μεταλλάξεων κ.λπ. Μερικά από αυτά τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και άλλα μέταλλα, τα οποία συνδέονται σε συγκεκριμένες περιοχές πάνω σε ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται ένζυμα. Αυτά τα ιχνοστοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα και μπορείς να τα λάβεις μόνο μέσω της διατροφής.

Ωστόσο, πέρα από τα θρεπτικά αυτά ιχνοστοιχεία, στη φύση υπάρχουν και άλλα μεταλλικά στοιχεία που ο οργανισμός σου δεν χρησιμοποιεί. Αυτά τα μέταλλα, όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό σου, δεν παραμένουν αδρανή. Επηρεάζουν τις ίδιες αντιδράσεις στις οποίες συμμετέχουν τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, προκαλώντας σειρά από ανεπιθύμητες επιδράσεις. Αυτά τα μέταλλα αναφέρονται ως βαρέα μέταλλα, με κυριότερους εκπροσώπους τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το αλουμίνιο, το αρσενικό κ.ά. Το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μοιάζουν δομικά με τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, και έτσι ο οργανισμός σου δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει απόλυτα. Μπορεί λοιπόν να τα δεσμεύσει και να τα κατακρατήσει στους διάφορους ιστούς, προκαλώντας συσσώρευση και τοξικότητα.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται αρκετή συζήτηση σε σχέση με την κατανάλωση κάποιων ειδών ψαριού όπως ο σολομός και την περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων. Για αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν την κατανάλωσή του, σκεπτόμενοι την πιθανότητα ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η διατροφολόγος Ευαγγελία (@soul.diet), θα σε βοηθήσεις με κάποιες χρήσιμες συμβουλές να μειώσεις τα βαρεά μέταλλα από τον σολομό, χωρίς να τον βγάλεις από τη διατροφή σου, μιας και μπορεί να σου δώσει πολλά οφέλη.

Τρόποι να μειώσεις τα βαρέα μέταλλα από τον σολομό

#1. Αφαίρεση δέρματος

Αν αφαιρέσεις το δέρμα από τον σολομό, σίγουρα θα αφαιρεθεί και κάποια ποσότητα από τα βαρέα μέταλλα του ψαριού, χωρίς όμως τα εξαφανιστούν όλα.

#2. Ψήσιμο

Αν ψήσεις το σολομό και στάξει το λίπος που έχει, αμέσως θα φύγει μια ποσότητα από τα βαρέα μέταλλα που "κρύβονται" σε αυτό το λιπαρό και μεγάλο ψάρι, όμως και πάλι η ποσότητα θα είναι μικρή.

Διάβασε επίσης:

Διατροφολόγος προτείνει: Γεύμα για γυναίκες που δυσκολεύονται με την απώλεια βάρους

Η διατροφή που θα σε βοηθήσει να φτάσεις στα 100 σύμφωνα με τους επιστήμονες

Μαγείρεψες ψάρια; O πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να μη μυρίζει το σπίτι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i