Πώς να διατηρήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα για πολλές μέρες

Αυτές οι χρήσιμες συμβουλές θα σε γλιτώσουν από τα περιττά έξοδα!

iStock iStock

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα πλέον ευαίσθητα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, κατά κύριο λόγο, όχι μόνο ώστε να μη "χαλάσουν" αλλά και για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους στοιχεία, τη γεύση τους, την υφή τους. Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση όλων των φρούτων σε μία ομάδα, όσον αφορά τη διατήρησή τους εντός ψυγείου, είναι λανθασμένη. Ορισμένα φρούτα θέλουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, ορισμένες υψηλότερες… ορισμένα κρατούν λίγες μέρες και ορισμένα εβδομάδες ή μήνες! Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά. Πώς όμως θα μπορέσεις να παρατείνεις το χρόνο ζωής τους;

Παρακάτω θα σου δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου.

Συμβουλές για τον σωστό τρόπο συντήρησης των φρούτων και των λαχανικών

  • Μπανάνες

Οι μπανάνες χάνουν γρήγορα το χρώμα και τη γεύση τους όταν είναι στο ψυγείο. Γι' αυτό και πρέπει να τις φυλάς σε θερμοκρασία δωματίου και να τυλίξεις το κοτσάνι της μπανάνας με σελοφάν για να τις προστατέψεις από το να σαπίσουν γρήγορα.

  • Πορτοκάλια

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου σε καλάθι που αερίζεται επαρκώς. Αποθηκεύονται στο ψυγείο στη φρουτιέρα για να διατηρηθούν περισσότερο (2-3 εβδομάδες). Τα πορτοκάλια όταν μπαίνουν στο ψυγείο δεν είναι τόσο ζουμερά.

  • Φράουλες

Οι φράουλες διατηρούνται σε δοχεία στο ψυγείο άπλυτες, δεν αντέχουν πολλές ημέρες και θέλουν καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση τους.

  • Ρόδια

Τα ρόδια μπορούν να διατηρηθούν τυλιγμένα σε χάρτινη σακούλα στο κάτω συρτάρι των λαχανικών και φρούτων του ψυγείου. Κράτησέ τα μακριά από την υγρασία. Αγαπούν την δροσιά αλλά καθόλου την υγρασία. Τα ρόδια διατηρούνται για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, στον πάγκο μακριά από θερμότητα.

  • Μήλα

Διατήρησέ τα μακριά από ζέστη και θα σου κρατήσουν για περίπου δύο εβδομάδες. Τα μήλα αντέχουν έως 6 εβδομάδες μέσα στη φρουτιέρα του ψυγείου.

  • Πεπόνι

Κράτησέ το χωρίς να το κόψεις σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 1 εβδομάδα. Αποθήκευσέ το στο ψυγείο το κομμένο πεπόνι μέχρι 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο. Θα ήταν προτιμότερο να πλείνεις το πεπόνι πριν το κόψεις για να αποφύγεις τη μεταφορά βακτηριδίων από την επιφάνεια στο εσωτερικό του φρούτου.

  • Ντομάτες

Τις ντομάτες τις κρατάς μακριά από το ψυγείο, για να γίνουν πιο νόστιμες αλλά και για να μην σαπίσουν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν την υφή και τη γεύση της ντομάτας. Στρώσε λοιπόν χαρτί κουζίνας μέσα σε ένα γυάλινο μπολ και τοποθέτησε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα πάνω.

  • Σέλινο

Το σέλινο για να παραμένει φρέσκο στο ψυγείο πρέπει να το τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο. Αν το τυλίξεις σε πλαστική μεμβράνη θα χάσει γρήγορα την γεύση του.

  • Λεμόνια

Εκτός ψυγείου τα λεμόνια διατηρούνται μέχρι 2 εβδομάδες ενώ μέσα στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών, θα σου κρατήσουν έως και 6 εβδομάδες. Οπότε άφησέ τα αρχικά στον πάγκο, για να γίνουν και πιο ζουμερά και στη συνέχεια, αν δεν έχουν καταναλωθεί, μετέφερέ τα στο ψυγείο.

  • Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Λάχανο

Μέχρι 1 εβδομάδα περίπου θα διατηρηθεί το μπρόκολο και έως 10 ημέρες το κουνουπίδι, αν τα αφήσεις μέσα στην πλαστική τους σακούλα και τα βάλεις στο ψυγείο. Θέλει όμως προσοχή όταν πας στο μανάβη να επιλέξεις ένα μπρόκολο ή κουνουπίδι που θα είναι σφιχτό, χωρίς σημάδια ή αποχρωματισμούς.

Το λάχανο από την άλλη, τυλιγμένο στην πλαστική σακούλα και αποθηκευμένο μέσα στο ψυγείο, θα κρατηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Μαρούλι / Σπανάκι

Τα λαχανικά αυτά καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 2 ή 3 ημέρες από την αγορά τους. Αν ωστόσο πρέπει να τα αποθηκεύσεις, τύλιξέ τα όπως είναι μέσα σε χαρτί κουζίνας, βάλε τα σε πλαστική σακούλα και διατήρησέ τα στο ψυγείο. Όπως ακριβώς δηλαδή και με τα μυρωδικά.

  • Καρότα

Τοποθέτησε τα καρότα μόνα τους σε πλαστική σακούλα, την οποία όμως δεν θα την κλείσεις ερμητικά, για να αναπνέουν. Αποθηκευσέ τα στη συνέχεια στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Διατηρούνται άριστα έως και 2 εβδομάδες.

  • Πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια

Φυλάξέ τα σε ένα σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άλλα τρόφιμα.

Γενικές οδηγίες!

Πολύ σημαντικό είναι να μην βρέχεις/πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα τοποθετήσεις στο ψυγείο, καθώς αυτό θα επιταχύνει την ωρίμανσή τους και φυσικά θα μειώσει τη διάρκειά ζωής τους. Επίσης, τα περισσότερα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστές σακούλες και δοχεία, αλλά να μπορούν να αερίζονται ελεύθερα μέσα στο χώρο του ψυγείου.

Διάβασε επίσης:

Τρεις τρόποι να αποθηκεύσεις τους ξηρούς καρπούς

Διατροφολόγος συμβουλεύει: Αυτά τα τρόφιμα είναι καλύτερα κατεψυγμένα από φρέσκα

Γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει τα 4 καλύτερα φρούτα για απώλεια βάρους - γεμάτα φυτικές ίνες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i