Ο τρόπος που χρησιμοποιείς, αγνοείς ή χειρίζεσαι το χρόνο μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το βάρος σου μέχρι την αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή σου. Ιδού πώς θα σχεδιάσεις το πρόγραμμά σου σύμφωνα με το επιστημονικά προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα του οργανισμού σου.
Στις 06:00 Κάνε τη στάση "κάτω σκύλος"
Σε έρευνα υποστηρίζεται η ιδέα πως η ισορροπία είναι γενικά καλύτερη το πρωί, οπότε ξεκίνα τη μέρα σου με γιόγκα.
Διάβασε επίσης: Πώς θα κάνεις σωστά τη στάση "κάτω σκύλος" της γιόγκα
Στις 09:00 Εάν πρόκειται να χειρουργηθείς, ζήτησε να γίνει νωρίς το πρωί
Όχι μόνο θα γλιτώσεις την ταλαιπωρία να μείνεις όλη τη μέρα νηστική, αλλά οι στατιστικές δείχνουν λιγότερες επιπλοκές σε πρωινές διαδικασίες, ενώ η πρωινή κορύφωση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης ενισχύει τη θεραπευτική δύναμη του οργανισμού σου.
12:00 με 20:00 Φάε
Υπάρχουν μελέτες όπου υποστηρίζεται η αξία της διακεκομμένης αφαγίας για τη σταθεροποίηση του βάρους, του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα σου. Ξέχνα, ωστόσο, τη δίαιτα 5:2. Σε μελέτη στο Cell Metabolism τονίζεται ότι το φαγητό κατά τη διάρκεια των 8 πιο δραστήριων ωρών συγχρονίστηκε με την απώλεια σωματικού βάρους και βελτιωμένη χοληστερίνη και σάκχαρο αίματος. Όταν δύο ομάδες ποντικιών ακολούθησαν την ίδια δίαιτα με αντίστοιχες θερμίδες, τα ποντίκια που έτρωγαν μόνο κατά το χρονικό διάστημα της πιο έντονης δραστηριότητάς τους ήταν κατά 40% πιο αδύνατα από εκείνα που δεν είχαν υποστεί χρονικό περιορισμό στο φαγητό τους. Διάβασε επίσης: Η ιδανική διατροφή για κάψιμο λίπους (επιλογές για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)
13:00 με 15:00 Ραντεβού για αποτρίχωση ή για τατουάζ
Το όριο αντοχής στον πόνο είναι υψηλότερο το μεσημέρι απ’ όσο το πρωί. Για την ακρίβεια, η τοπική αναισθησία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις φορές περισσότερο το μεσημέρι, σύμφωνα με έρευνα.
13:00 με 14:00 Ώρα για ύπνο
Η ιδέα ενός –και μόνο– οχτάωρου ύπνου μέσα στη μέρα είναι κακό δημιούργημα της σύγχρονης κοινωνίας! Σε πολλούς πολιτισμούς ο μεσημεριανός ύπνος, η σιέστα, είναι αποδεκτός ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Σ’ αυτό καταλήγουν και ερευνητές που επισημαίνουν πως οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να κοιμούνται δύο φορές τη μέρα, αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν "διφασικό ύπνο".
Στις 15:00 Βγες με φίλους
Τα ηπατικά ένζυμα κορυφώνονται περίπου στο μέσο της ημέρας, οπότε, αν θέλεις να πιεις κάτι αλκοολούχο, κάν’ το μετά το φαγητό. Επίσης, το απόγευμα το αλκοόλ δεν ρίχνει τις νοητικές λειτουργίες σου όσο αν πιεις νωρίτερα.
Από τις 15:00 έως τις 18:00 Γυμνάσου
Σε πρόσφατη μελέτη υποδεικνύεται πως η παροχή οξυγόνου (απαραίτητη για την καύση λίπους) είναι μικρότερη γύρω στις 12 το μεσημέρι συγκριτικά με τις 5 το απόγευμα. Επιπλέον, η λειτουργία των πνευμόνων έχει φανεί πως είναι 17,5% λιγότερο αποτελεσματική το μεσημέρι απ’ ό,τι την ώρα που σχολάς, αναφέρεται σε μελέτη που έγινε από το Ιατρικό Κολέγιο Αlbany της Νέας Υόρκης. Και ενώ έχει αποδειχτεί πως η άσκηση το βράδυ ρίχνει κατά 10% την αρτηριακή πίεση, η προπόνηση το πρωί την ανεβάζει, έδειξε η μελέτη. Εάν ασχολείσαι με ένα σπορ που απαιτεί ταχύτητα και αντοχή, προπονήσου πιο αργά. Εξάλλου, τα περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ στο στίβο και στην ποδηλασία έχουν επιτευχθεί απογεύματα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ John Moores.
02:00 με 22:00 Δούλεψε
Δεν υπάρχει αυτό που λέμε πρωινός ή απογευματινός τύπος – και δεν έχει καμία σχέση με την ώρα που πίνεις τον καφέ σου. Εκμεταλλεύσου την ώρα που κορυφώνεται η ενέργειά σου και προγραμμάτισε για τότε τις δουλειές που ταιριάζουν στους ρυθμούς σου. Εάν είσαι πιο δραστήρια το πρωί, χρησιμοποίησε αυτή την ώρα για να ασχοληθείς με νούμερα, στρατηγικό σχεδιασμό και για να προχωρήσεις ένα επαγγελματικό πρότζεκτ. Τις ώρες που είσαι λιγότερο συγκεντρωμένη ασχολήσου με δουλειές που δεν απαιτούν μεγάλη διανοητική προσπάθεια – έχε όμως υπόψη σου πως εκείνες τις ώρες έχεις καλύτερη δημιουργική σκέψη. Διάβασε επίσης: Πώς θα συνεχίσεις να είσαι παραγωγική μετά τις 3 μ.μ. στο γραφείο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr