Παραμύθια για παιδιά. Ναι, κυκλοφορούν εκατοντάδες παραμύθια και ναι, το να διαλέξεις ένα πραγματικά καλό παραμύθι για το παιδί δεν είναι η πιο εύκολη αποστολή! Αυτά είναι τα δικά μου tips για να διαλέξεις πιο εύκολα ένα παραμύθι που θα αγαπήσει το παιδί σου.
Αν έβαζα το ένα πίσω από το άλλο τα παραμύθια που έχω διαβάσει στα παιδιά μου, σίγουρα θα έφτανα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Αν όμως μου ζητούσες να σου πω τα βιβλία που πραγματικά αγαπήσαμε -γιατί όπως ίσως έχεις διαπιστώσει τα παιδιά κι εμείς καταλήγουμε τελικά να αγαπάμε τα ίδια, καλά, βιβλία- τότε ο αριθμός τους θα μειωνόταν σημαντικά.
Αυτό κατευθείαν σημαίνει ότι δεν μπορώ να σου πω τα αλάνθαστα και έγκυρα tips για να διαλέξεις ένα καλό παραμύθι για το παιδί σου, μπορώ όμως να σου πω τι έχω μάθει από τις καλές και από τις όχι τόσο καλές επιλογές που έχω κάνει η ίδια.
5 σκέψεις πριν αποφασίσεις πιο παραμύθι να διαλέξεις
Η ηλικία του παιδιού παίζει προφανώς ρόλο, και η σήμανση του εκδότη στα παιδικά παραμύθια θα σε καθοδηγήσει. Πρακτικά όμως θα σου πω ότι μετά τα 3 χρόνια των παιδιών μου, είχα ανακαλύψει ότι απολάμβαναν και έβρισκαν πιο ενδιαφέροντα παραμύθια και ιστορίες που απευθύνονταν σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά.
Πολλά παραμύθια και σειρές από εκδοτικούς οίκους μεταφέρουν κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Μπορεί το παραμύθι να μιλάει για τη φιλία, για το πώς να προσέχουμε τα ζωάκια ή για κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όπως ο αποχωρισμός, η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο ή το πώς θα κόψει την πιπίλα. Τα δικά μου αγαπημένα παραμύθια όταν ήταν τα παιδιά μου μικρά εξυπηρετούσαν πολλές φορές τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα όταν ο γιος μου έκλαιγε κάθε μέρα όταν ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό, διαβάζαμε ξανά και ξανά το παραμύθι «Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Ενώ για να βοηθήσω την μικρή μου να παίρνει πιο εύκολα αποφάσεις και να επιλέγει, διαβάζαμε ξανά και ξανά την «Πριγκίπισσα Δυσκολούλα» του Ευγένιου Τριβιζά.
Άλλα βιβλία ανοίγουν τους ορίζοντες των παιδιών, τα βοηθάνε να δουν τον κόσμο με άλλη ματιά και έχουν πιο ευρύ περιεχόμενο. Επίσης, όπως διαπίστωσα με τα δικά μου παιδιά αλλά και παιδιά φίλων, τα παιδιά λατρεύουν τις ανατροπές, ακόμη κι αν δεν είναι ακόμη ηλικιακά σε θέση να καταλάβουν πλήρως το κείμενο. Ας πούμε, ένα δικό μας αγαπημένο βιβλίο -που το έχω διαβάσει εκατοντάδες φορές και δεν υπερβάλω καθόλου!- ήταν «Τα τρία μικρά λυκάκια», πάλι του Ευγένιου Τριβιζά στον οποίο είχαμε οικογενειακώς μια αδυναμία.
Μια άλλη τεράστια κατηγορία είναι τα κλασικά παραμύθια. Επειδή θα βρεις πολλές μεταφορές τους, θα σου πρότεινα να εμπιστευτείς έναν εκδοτικό οίκο που γνωρίζεις για την ποιότητα των εκδόσεών του. Εκτός από τα κλασικά των αδερφών Γκριμ που μου άρεσε κι εμένα να διαβάζω, στα μικρά μου άρεσαν πολύ οι Μύθοι του Αισώπου, είχαμε στο σπίτι διάφορες εκδοχές και εκδόσεις τους και πολλές φορές η ανάγνωση συνοδευόταν από κουβεντούλα με αφορμή το ανάγνωσμα.
Και -προφανώς- η εικονογράφηση παίζει τεράστιο ρόλο. Μια καλή εικονογράφηση και ένα ελκυστικό εξώφυλλο μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο αν το παιδί θα αγαπήσει ένα παραμύθι ή θα το ξεφυλλίσει μια φορά και μετά θα το αφήσει στην άκρη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr