Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας – από τη σωματική ενέργεια μέχρι την ψυχική ηρεμία. Τώρα, η επιστήμη δείχνει ότι ο ύπνος έχει άμεση σχέση με την κοινωνικότητά σου, και μάλιστα, μπορεί να σε κάνει πιο ευγνώμων, ανθεκτική και έτοιμη να βοηθήσεις τους γύρω σου. Και όλα αυτά, μόλις με λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου κάθε βράδυ, που μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την διάθεσή σου, αλλά και τις κοινωνικές σου συμπεριφορές.
Μια πρόσφατη έρευνα από το Baylor University, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology, έδειξε ότι ακόμα και μια μικρή αύξηση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική και κοινωνική σου υγεία. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Alexander Do για τη διπλωματική του εργασία, έδειξε ότι η αύξηση του ύπνου κατά μόλις 46 λεπτά τη νύχτα μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη αίσθηση ευημερίας, την ευγνωμοσύνη και την ανθεκτικότητα, αλλά και να ενισχύσει τις θετικές κοινωνικές συμπεριφορές.
Τι δείχνει η έρευνα;
Η μελέτη του Baylor επικεντρώθηκε σε 90 νέους ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μια ομάδα που κοιμόταν αργά, μια που κοιμόταν νωρίς και μια που κοιμόταν φυσιολογικά. Η διάρκεια του ύπνου τους παρακολουθήθηκε για μία εβδομάδα, και οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές στην ψυχική τους κατάσταση, την ευημερία, την ανθεκτικότητα και την κοινωνική τους συμπεριφορά.
Οι συμμετέχοντες που αύξησαν τον ύπνο τους κατά 46 λεπτά την ημέρα παρουσίασαν βελτιώσεις στην ευγνωμοσύνη και την ανθεκτικότητα, ενώ ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι και με μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή τους. Όπως αναφέρει ο Δρ. Michael K. Scullin, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης και επικεφαλής του εργαστηρίου ύπνου του Baylor, "οι άνθρωποι που αύξησαν τον ύπνο τους κατά 46 λεπτά τη νύχτα, ένιωσαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ευγνωμοσύνη και σκοπό στη ζωή τους". Μάλιστα, αυτός ο μικρός χρόνος ύπνου είχε θετική επίδραση και στην κοινωνική τους συμπεριφορά, κάνοντάς τους πιο πρόθυμους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.
Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που είχαν περιορισμένο ύπνο παρουσίασαν αρνητικά αποτελέσματα. Ο περιορισμός σε 37 λεπτά έξτρα ύπνου κάθε βράδυ οδήγησε σε πτώση της διάθεσης, της ανθεκτικότητας και της ευγνωμοσύνης. Ο Δρ. Scullin εξηγεί ότι "η ελαφρά μείωση του ύπνου είχε αρνητική επίδραση στη διάθεση, την ανθεκτικότητα και την κοινωνική συμπεριφορά των συμμετεχόντων". Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές αντιδράσεις ενός ατόμου.
Πώς σχετίζεται ο ύπνος με την κοινωνική συμπεριφορά;
Αυτό που κάνει την έρευνα τόσο ενδιαφέρουσα είναι ότι δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ύπνος επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να εκφράσει ευγνωμοσύνη και να αναλάβει θετικές κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως η φιλανθρωπία ή η βοήθεια στους άλλους.
Ο Δρ. Sarah Schnitker, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Baylor και επικεφαλής του εργαστηρίου Επιστήμης Αρετών, σχολιάζει ότι η έρευνα αυτή "αλλάζει την κατανόησή μας για τα οφέλη του ύπνου, αφού δεν εστιάζει μόνο στις αρνητικές συνέπειες της στέρησης ύπνου, αλλά εξετάζει πώς ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει την ευημερία και να ενθαρρύνει τις κοινωνικές συμπεριφορές". Όταν κοιμόμαστε περισσότερο, δεν ενισχύεται μόνο η σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά γινόμαστε επίσης πιο πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους άλλους και να συμμετέχουμε σε θετικές κοινωνικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, μια διαφορετική έρευνα που έγινε σε 2.837 ενήλικες, ηλικίας 55 ετών κατά μέσο όρο, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες τη νύχτα είναι έως και 45% πιο πιθανό να κάνουν φιλανθρωπικές δωρεές. Αυτό αποδεικνύει ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου έχουν σημαντική επίδραση στις κοινωνικές μας συνήθειες.
Όπως φαίνεται, ο καλός ύπνος δεν έχει μόνο θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική μας υγεία, αλλά είναι και ένας σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική μας συμπεριφορά. Ένας επιπλέον 46 λεπτών ύπνος μπορεί να μας κάνει πιο ευγνώμονες, ανθεκτικούς και έτοιμους να συνεισφέρουμε θετικά στην κοινωνία μας.
Διάβασε επίσης:
Μαγνήσιο, mouth-taping κ.α.: Ποιες νέες τάσεις ύπνου πραγματικά δουλεύουν;
Μελατονίνη: 6 φυσικές πηγές της για καλύτερο ύπνο
Νιώθεις ότι δεν ξεκουράζεσαι όταν κοιμάσαι; Καρδιολόγος δίνει tips για ποιοτικό ύπνο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr