19 τύποι καρκίνου μπορούν να προληφθούν με ένα συστατικό στη διατροφή

Η κατανάλωσή του μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόληψης του καρκίνου.

Στην εποχή μας, η προσοχή στη διατροφή και η υγιεινή ζωή είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Όλοι ψάχνουμε τρόπους να φροντίσουμε το σώμα μας, όχι μόνο για να παραμείνουμε υγιείς, αλλά και για να προλάβουμε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας αποκαλύπτει ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης 19 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για την πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από πάνω από 250.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της παρακολούθησης, σχεδόν 30.000 άτομα ανέπτυξαν κάποια μορφή καρκίνου. Όπως αναφέρει ο Yuchen Zhang, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γεωργίας: "Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 σχετίζονται με χαμηλότερους ρυθμούς καρκίνου". Αυτό είναι ένα σοβαρό μήνυμα για όλους εμάς, που αναζητάμε υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και των πνευμόνων, καθώς και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 είχαν μειωμένα ποσοστά σε 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, του δέρματος (μελάνωμα) και της κύστης. Αυτό δείχνει ότι η καλή διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας. 

Ποια είναι αυτά τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα;

Είναι γνωστά και ως "υγιεινά λίπη" και βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το λάδι canola. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των λιπαρών στη διατροφή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, γιατί τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 δεν είναι μόνο ωφέλιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο, αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο Kaixiong Ye, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, υπογραμμίζει: "Για τις γυναίκες, είναι μια εύκολη απόφαση: Να καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3". Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 μπορεί να συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Έτσι, ενώ τα ωμέγα-3 είναι γενικά ευεργετικά, η προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρόληψης του καρκίνου. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα προσφέρουν πολλά οφέλη και η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε 19 διαφορετικούς τύπους. Σίγουρα αξίζει να σκεφτείς πώς μπορείς να ενσωματώσεις περισσότερα από αυτά τα λιπαρά στη διατροφή σου. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Η υγιεινή ζωή δεν είναι μόνο μια τάση, αλλά μια ανάγκη για όλους μας!

Διάβασε επίσης: 

Δες τι μπορεί να κάνει στο συκώτι σου μόλις 1 γεύμα με πολλά λιπαρά!

Πώς τα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν θετικά στη διάθεση; Η διατροφολόγος εξηγεί

5 βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και οι τροφές που θα τα βρεις