Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας κατά 31% - νέα μελέτη

Η "επιδημία" της μοναξιάς φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μοναξιά συνδέεται με αύξηση κατά 31% της πιθανότητας ένα άτομο να αναπτύξει οποιαδήποτε μορφή άνοιας. Η μοναξιά αύξησε επίσης τις πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης των ανθρώπων κατά 15%.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Dr. Páraic Ó Súilleabháin, του Πανεπιστημίου του Limerick, στην Ιρλανδία, "Αυτά είναι πολύ σημαντικά ευρήματα και δείχνουν ότι η μοναξιά είναι ένας κρίσιμα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική ανάπτυξη άνοιας". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου στο Nature Mental Health.

Το 2023, ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Dr. Vivek Murthy δημοσίευσε μια έκθεση για τη μοναξιά και την απομόνωση μεταξύ των Αμερικανών, χαρακτηρίζοντάς την "επιδημία". Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στη σωματική και ψυχική υγεία είναι ήδη γνωστές.

"Το εργαστήριό μας διαπίστωσε ότι η μοναξιά είναι κρίσιμη για τη μελλοντική υγεία με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μακροζωίας", σημείωσε ο Ó Súilleabháin, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Προσωπικότητας, Ατομικών Διαφορών και Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο ιρλανδικό πανεπιστήμιο.

"Η μοναξιά είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γνωστική υγεία, καθώς η μοναξιά οδηγεί στη μελλοντική ανάπτυξη άνοιας, αγγειακής άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και γενικότερης γνωστικής εξασθένησης", εξήγησε.

Χαρακτήρισε τη νέα μελέτη "ένα πολύ σημαντικό κομμάτι έρευνας που θα έχει εκτεταμένες συνέπειες".

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η δρ Martina Luchetti, από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Ταλαχάσι.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, είπε ότι υπάρχει μια χρυσή τομή από τη μελέτη: Η μοναξιά είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αλλάξει.

"Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και πηγές μοναξιάς που μπορούν να επηρεάσουν τα γνωστικά συμπτώματα σε όλο το φάσμα της άνοιας", δήλωσε η Luchetti. "Η αντιμετώπιση της μοναξιάς που προάγει το αίσθημα σύνδεσης θα μπορούσε να είναι προστατευτική για τη γνωστική υγεία στη μετέπειτα ζωή".

Διάβασε επίσης:

Πέρα από τις εξάψεις: Αυτά είναι τα "κρυφά" συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης - ακόμα και στα 30

Ποια είναι η σημαντική έλλειψη που έχει το 80% των εγκύων;

Η βλάβη που κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid