Βήμα - βήμα πώς πρέπει να καθαρίζεις τη γλώσσα σου (ναι, πρέπει να το κάνεις)

Και ποιες αλλαγές στη γλώσσα σου θα πρέπει να προσέξεις.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί ο γιατρός σου σού ζητά να βγάλεις τη γλώσσα σου; Όχι, δεν είναι μόνο για να δει αν έχεις ερεθισμό στον λαιμό σου. Η γλώσσα σου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία σου. Μπορεί να δείξει αν έχεις κάποια λοίμωξη ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Όμως, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις καθημερινά για να βεβαιωθείς ότι η γλώσσα σου είναι υγιής και καθαρή. Μιλάμε για τον καθαρισμό της γλώσσας. 

Γιατί να καθαρίζεις τη γλώσσα σου;

Η γλώσσα δεν είναι μόνο ένα μυϊκό όργανο που μας βοηθά να τρώμε και να μιλάμε. Είναι επίσης ένα σημείο συγκέντρωσης βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών. Έρευνες δείχνουν ότι ο καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή σου και να μειώσει τον κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η γλώσσα θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά, όπως και τα δόντια.

Πώς να καθαρίσεις τη γλώσσα σου;

Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί μόνο 10-15 δευτερόλεπτα. Ακολουθούν τα βήματα:

Εξοπλίσου κατάλληλα: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε μια οδοντόβουρτσα είτε μια ειδική ξύστρα γλώσσας. Αν επιλέξεις ξύστρα, είναι προτιμότερο να είναι από μέταλλο ή πλαστικό.

Καθάρισε προσεκτικά: Άνοιξε το στόμα σου και βγάλε τη γλώσσα σου προς τα έξω. Ξεκίνα από τη βάση της γλώσσας και προχώρησε προς την άκρη της, κάνοντας απαλές κινήσεις. Επανάλαβε 2-3 φορές.

Ξέπλυνε το στόμα σου: Μετά τον καθαρισμό, ξέπλυνε το στόμα σου με νερό για να απομακρύνεις τα υπολείμματα.

Ενσωμάτωσέ το στη ρουτίνα σου: Καθάρισε τη γλώσσα σου πρωί και βράδυ, μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών σου.

Τι να προσέξεις

Καθώς κάνεις τον έλεγχο και τον καθαρισμό της γλώσσας σου, παρατήρησε αν υπάρχει κάποια αλλαγή. Ορισμένες κοινές αλλαγές περιλαμβάνουν:

Λευκή επικάλυψη: Συνήθως σημαίνει συσσώρευση βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών. Απλώς καθάρισέ την. 

Κίτρινη επικάλυψη: Μπορεί να υποδεικνύει μυκητιασική λοίμωξη. Αν παραμείνει, καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

► Μαύρη γλώσσα: Συνήθως προκαλείται από κάπνισμα ή κακή στοματική υγιεινή. Απαιτεί επιπλέον προσοχή στον καθαρισμό.

►  Ροζ κηλίδες: Αυτές μπορεί να είναι φυσιολογικές, αλλά αν δεις αλλαγές, καλό είναι να ρωτήσεις τον οδοντίατρό σου.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος

Η υγεία της γλώσσας σου μπορεί να είναι δείκτης γενικής υγείας. Ορισμένες καταστάσεις, όπως οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή οι φλεγμονές, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και άλλα προβλήματα. Εάν παρατηρήσεις κάτι ανησυχητικό, μίλησε με τον γιατρό σου. Να θυμάσαι, ο καθαρισμός της γλώσσας είναι μια απλή αλλά σημαντική διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου. Μην το παραλείπεις. 

Διάβασε επίσης: 

Πώς να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσεις τη γλώσσα σου