Με ιατρικούς όρους, το αλλεργικό σοκ είναι η πολύ βαριά αναφυλακτική αντίδραση, που οδηγεί σε πτώση της πίεσης του αίματος και απώλεια αισθήσεων, και πρόκειται δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά από την έκθεση σε κάτι στο οποίο είσαι αλλεργική, όπως τα θαλασσινά ή το τσίμπημα μέλισσας. Η αναφυλαξία είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού και αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώσει μια "πλημμύρα" χημικών που του προκαλούν κάτι σαν σοκ: η αρτηριακή πίεση πέφτει ξαφνικά και οι αεραγωγοί στενεύουν, εμποδίζοντας την αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται η ένεση επινεφρίνης και άμεσα η επίσκεψη στα επείγοντα. Εάν δεν έχεις επινεφρίνη, πρέπει να κατευθυνθείς αμέσως σε ένα ιατρείο έκτακτης ανάγκης. Εάν η αναφυλαξία δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Πιθανά αίτια
- Τα πιο κοινά αίτια αναφυλαξίας στα παιδιά είναι οι τροφικές αλλεργίες, όπως σε φιστίκια και ξηρούς καρπούς, ψάρια, οστρακοειδή, σιτάρι, σόγια, σουσάμι και γάλα. Εκτός από την αλλεργία στα παραπάνω, οι παράγοντες που προκαλούν αναφυλαξία στους ενήλικες περιλαμβάνουν:
- Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, της ασπιρίνης και άλλων παυσίπονων που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και το ενδοφλέβιο (IV) σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται σε ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις.
- Αν και δεν είναι συνηθισμένο, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αναφυλαξία από αερόβια άσκηση, όπως το τζόγκινγκ, ή λιγότερο έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών πριν από την άσκηση ή η άσκηση όταν ο καιρός είναι ζεστός, κρύος ή υγρός έχει επίσης συνδεθεί με αναφυλαξία σε μερικούς ανθρώπους.
Εάν δε γνωρίζεις τι μπορεί να σου προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση, ορισμένα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του αλλεργιογόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία της αναφυλαξίας δεν εντοπίζεται (ιδιοπαθής αναφυλαξία).
Τα συμπτώματα αναφυλαξίας εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Μερικές φορές, ωστόσο, η αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί μισή ώρα ή και περισσότερο μετά την έκθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις η αναφυλαξία μπορεί να καθυστερήσει για ώρες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Δερματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων της κνίδωσης, του κνησμού και της ερυθρότητας ή του χλωμού δέρματος.
• Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).
• Στένωση των αεραγωγών και πρησμένη γλώσσα ή λαιμός, που μπορείνα προκαλέσει συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.
• Αδύναμο και γρήγορο παλμό.
• Ναυτία, έμετο ή διάρροια.
• Ζάλη ή λιποθυμία.
Πότε να δεις γιατρό
Ζήτα επείγουσα βοήθεια αν εσύ ή κάποιος άλλος παρουσιάσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Μην περιμένεις να δεις αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Αν έχεις ένεση επινεφρίνης, χορήγησέ την αμέσως. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα βελτιωθούν μετά την ένεση, πρέπει να πας στα εφημερεύοντα για να βεβαιωθείς ότι τα συμπτώματα δε θα επανεμφανιστούν, ακόμα και χωρίς περισσότερη έκθεση στο αλλεργιογόνο. Αυτή η δεύτερη αντίδραση ονομάζεται διφασική αναφυλαξία.
Φθινοπωρινές αλλεργίες: 5 τροφές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα