Όταν το σπίτι γίνεται θανάσιμη παγίδα: Το οθωμανικό κρεβάτι και άλλα καθημερινά αντικείμενα που προκάλεσαν τραγικούς θανάτους

Μια ματιά στις τραγικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα οικιακά, καθημερινά αντικείμενα.

Το σπίτι μας, ο προσωπικός μας χώρος χαλάρωσης και ασφάλειας, μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους. Όλοι μας θεωρούμε πως τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι ακίνδυνα, όμως περιστατικά σαν αυτό της 39χρονης Helen Davey αποδεικνύουν πως ακόμα και τα πιο αθώα έπιπλα μπορούν να γίνουν θανατηφόρα. Ο τραγικός της θάνατος, που προήλθε από ένα ατύχημα με το οθωμανικό κρεβάτι της, ανοίγει τη συζήτηση για τους κρυμμένους κινδύνους που "παραμονεύουν" στο εσωτερικό των σπιτιών μας.

Το τραγικό ατύχημα της Helen Davey

Η Helen Davey, μητέρα δύο παιδιών, βρήκε τραγικό θάνατο όταν ο ελαττωματικός μηχανισμός στο οθωμανικό κρεβάτι της, που χρησιμοποιείται για να ανεβάζει και να κατεβάζει το στρώμα, προκάλεσε την πτώση του στρώματος, παγιδεύοντας την ανάμεσα στο κρεβάτι και τη βάση του. Το ατύχημα συνέβη τη στιγμή που έσκυβε να τακτοποιήσει τα πράγματα στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από το στρώμα, και, χωρίς να το καταλάβει, το στρώμα την παγίδεψε, προκαλώντας ασφυξία και κάνοντας, για ακόμα μια φορά, τις σύγχρονες ανέσεις να μετατραπούν στα μάτια μας σε θανάσιμες παγίδες. 

Τι είναι το οθωμανικό κρεβάτι;

Το οθωμανικό κρεβάτι είναι ένα τύπος κρεβατιού που συνήθως διαθέτει αποθηκευτικό χώρο κάτω από το στρώμα, τον οποίο μπορείς να αποκτήσεις με το άνοιγμα της βάσης του κρεβατιού. Είναι γνωστό για τον πρακτικό σχεδιασμό του και τη δυνατότητα αποθήκευσης αντικειμένων, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε σπίτια με περιορισμένο χώρο. Πολλά οθωμανικά κρεβάτια διαθέτουν μηχανισμούς που επιτρέπουν το εύκολο άνοιγμα της βάσης, είτε με αέριο είτε με άλλους μηχανισμούς.

iStock
iStock

Παγίδες στο σπίτι που δεν είχες φανταστεί

Ο θάνατος της Davey δεν είναι το μόνο παράδειγμα θανάσιμων ατυχημάτων από καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού. Αν και σπάνια, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν και αφήνουν πίσω τους αναπάντητα ερωτήματα. Ας δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Ανακλινόμενες καρέκλες που σκοτώνουν

Οι ανακλινόμενες καρέκλες, που προσφέρουν χαλάρωση και άνεση, μπορεί να γίνουν θανάσιμες όταν δεν λειτουργούν σωστά. Το 2018, ο Ateeq Rafiq, 24 ετών, παγιδεύτηκε κάτω από την ανακλινόμενη καρέκλα του σε έναν κινηματογράφο στο Μπέρμιγχαμ, όταν προσπάθησε να βρει το κινητό του. Το μηχανικό σύστημα της καρέκλας τον παγίδευσε, προκαλώντας πίεση στον λαιμό του, και παρόλο που υπήρξαν προσπάθειες απελευθέρωσής του, πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τραύματά του.

Dailymail photo
Dailymail photo

Συρταριέρες και βιβλιοθήκες που συνθλίβουν

Μερικές φορές, απλά αντικείμενα όπως οι συρταριέρες και οι βιβλιοθήκες μπορεί να είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Ένα τραγικό παράδειγμα είναι ο θάνατος του 3χρονου Blake Shaw στην Αυστραλία, που συνθλίβη από μια βιβλιοθήκη που έπεσε πάνω του το 2016. Παιδιά, λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι συχνά πιο ευάλωτα σε τέτοιες καταστάσεις, και παρόμοιες τραγωδίες συνεχίζουν να συμβαίνουν.

iStock
iStock

Θανάσιμες ηλεκτρικές συσκευές

Ελαττωματικές συσκευές όπως τα στεγνωτήρια ρούχων έχουν αποδειχθεί μοιραίες. Το 2016, η μητέρα δύο παιδιών Mishell Moloney πέθανε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα λόγω πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το στεγνωτήριό της. Ελαττωματικά εξαρτήματα ή η κακή συντήρηση μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές και ατυχήματα που δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις.

Ψυγεία που γίνονται παγίδες

Τα παλιά ψυγεία, ειδικά εκείνα που δεν ανοίγουν από μέσα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο παιδιών που παγιδεύτηκαν μέσα τους. Το 2019, δύο παιδιά στο Κιργιστάν βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ένα τέτοιο ψυγείο, αδυνατώντας να ανοίξουν την πόρτα από μέσα. Η αθώα περιέργεια των παιδιών κατέληξε σε τραγωδία.

Διάδρομοι γυμναστικής – Άσκηση με ρίσκο

Ακόμα και οι διάδρομοι γυμναστικής, που θεωρούνται χρήσιμοι για τη βελτίωση της υγείας, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι. Μια σοκαριστική περίπτωση είδαμε στην Ινδονησία, όταν μια 22χρονη γυναίκα εκτοξεύτηκε από διάδρομο και έπεσε από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, προκαλώντας της ακαριαίο θάνατο. Αυτά τα ατυχήματα μάς δείχνουν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε ακόμα και όταν ασκούμαστε.

Πώς να προστατεύσεις το σπίτι σου

Τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν ότι η ασφάλεια στο σπίτι δεν είναι ποτέ δεδομένη. Ωστόσο, με λίγη πρόληψη, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους. Βεβαιώσου ότι τα έπιπλα όπως οι βιβλιοθήκες και οι συρταριέρες είναι καλά στερεωμένα στους τοίχους, ειδικά αν έχεις παιδιά στο σπίτι.Έλεγχε τακτικά τις ηλεκτρικές συσκευές σου για τυχόν βλάβες και ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κράτησε τα παιδιά μακριά από επικίνδυνες περιοχές όπως η κουζίνα και βεβαιώσου ότι δεν έχουν πρόσβαση σε επικίνδυνα αντικείμενα όπως ψυγεία και μηχανοκίνητα έπιπλα.

Πληροφορίες περιστατικών από dailymail.

Διάβασε επίσης: 

Ατύχημα στο σπίτι; Αντιμετώπισέ το μόνη σου με τις βασικές πρώτες βοήθειες