Δύο ψυχικά νοσήματα που έχουν ως σύμπτωμα τη φλυαρία

Διάφορες διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να συνδέονται με τη φλυαρία. Μάθε ποιες είναι αυτές.

Η φλυαρία μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό χαρακτηριστικό κάποιων ανθρώπων. Παράλληλα όμως, είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα κάποιων ψυχικών νόσων. Αν μιλάς πολύ και φλυαρείς ακατάσχετα για ένα θέμα, ίσως να πρέπει να αναζητήσεις ποια είναι η υποβόσκουσα αιτία.

Τι είναι η φλυαρία;

Η φλυαρία είναι γνωστή και ως καταναγκαστική ομιλία. Συνήθως κάποιος που είναι φλύαρος μιλάει για αρκετή ώρα χωρίς να αφήνει τον συνομιλητή του να μιλήσει, αναλύοντας σε βάθος ένα συγκεκριμένο θέμα, ενώ διακόπτει τον συνομιλητή του για να μιλήσει εκείνος. Πολλές φορές η φλυαρία μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ψυχικής νόσου.

Η φλυαρία κατά βάση είναι ένας μονόλογος, δεν είναι μία συζήτηση που αποτελείται από τους δύο συνομιλητές. Απευθύνεσαι δηλαδή σε κάποιον άλλον, χωρίς όμως να επιτρέπεις στον συνομιλητή σου να μιλήσει. Πολλοί άνθρωποι που τείνουν να φλυαρούν, δεν έχουν επίγνωση του πόσο πολύ μιλάνε και μόλις το αντιλαμβάνονται συνήθως σοκάρονται.

Μιλάω πολύ! Σταμάτα να αναλύεις υπερβολικά τα καλά νέα λένε οι επιστήμονες

2 ψυχικά νοσήματα που έχουν ως σύμπτωμα τη φλυαρία

Αγχώδης διαταραχή

Είναι πάρα πολύ σύνηθες να θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν κοινωνικό άγχος είναι πολύ ήσυχοι και δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μία συζήτηση. Αντιθέτως, η φλυαρία είναι πολύ συχνό χαρακτηριστικό των ανθρώπων με κοινωνικό άγχος. Όσοι μιλάνε πολύ το κάνουν για να καλύψουν το κενό της σιωπής, καθώς λόγω του άγχους κατακλύζονται από άπειρες σκέψεις συνεχώς.

Αυτό επίσης συμβαίνει και στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, όπου εκείνοι που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή ανησυχούν συνεχώς για την καθημερινότητα τους, σε σημείο που παρεμποδίζει την παραγωγικότητα τους μέσα στην καθημερινότητα.

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μία ψυχική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορες εναλλαγές στη διάθεση με περιόδους που ο ασθενής νιώθει πολύ καλά και ονομάζονται "μανιακό επεισόδιο”, και περιόδους πολύ άσχημης διάθεσης που ονομάζονται "καταθλιπτικό επεισόδιο”.

Στη διπολική διαταραχή ο ασθενής υποφέρει από συνεχείς και έντονες εναλλαγές στη διάθεση του. Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου οι ασθενείς νιώθουν έντονη χαρά, είναι πολύ φιλικοί προς τους άλλους, έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, ενώ ταυτόχρονα εκνευρίζονται εύκολα.

Μπορεί επίσης να έχουν περισσότερη ενέργεια, να μιλούν πολύ γρήγορα, να στεναχωριούνται πολύ εύκολα και έντονα και να κοιμούνται ελάχιστα.

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, ο διπολικός ασθενής στεναχωριέται πολύ εύκολα και έντονα, δυσκολεύονται να κοιμηθεί και να φάει, ενώ είναι πολύ αυξημένος και ο κίνδυνος για αυτοκτονία.

4 είδη ψυχοθεραπείας που δεν χρειάζεται να μιλήσεις, καν!