Covid: Γιατί φέτος έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι 2022;

Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το ίδιο και τα κρούσματα COVID σε πολλές περιοχές της χώρας.

covid istock

Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυξάνεται και η COVID-19 σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, και μαζί με τα κρούσματα της λοίμωξης αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι. Γιατί συμβαίνει αυτό σε μια εποχή της οποίας οι γρίπες και οι λοιμώξεις δεν θα έπρεπε να είναι στο φόρτε τους;

Covid και παραλλαγή FLiRT: Ποια είναι τα ύπουλα συμπτώματα;

Οι παραλλαγές FLiRT 

Σε αντίθεση με τη γρίπη, για την οποία οι ειδικοί αναφέρουν ότι "εξαφανίζεται ουσιαστικά" κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η COVID-19 συνεχίζει να κυκλοφορεί. Μάλιστα, τα κρούσματα COVID και οι νοσηλείες αυξάνονται κατά τους θερμότερους μήνες.

Αυτό το καλοκαίρι, νέες παραλλαγές του κορωνοϊού βρίσκονται πίσω από την πλειονότητα των μολύνσεων που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T επικρατούν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναμφίβολα έχουμε δει μερικά παράξενα παρατσούκλια για παραλλαγές σε όλη την πανδημία COVID-19: Arcturus, Pirola και Eris, για να αναφέρουμε μερικά. Η FLiRT είναι ένα αρκτικόλεξο για ορισμένες από τις μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας των παραλλαγών.
Οι παραλλαγές FLiRT, που ανήκουν στην οικογένεια της Όμικρον, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, που σημαίνει ότι εξαπλώνονται εύκολα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα. Όμως, η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και τα εμβόλια μπορεί να μην προστατεύουν τέλεια από μια λοίμωξη με παραλλαγή FLiRT.

Η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής αναφέρει ότι ο εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός στην πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων COVID-19 και ο εμβολιασμός με το πιο πρόσφατα ενημερωμένο εμβόλιο COVID-19 παράγει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν το JN.1, το στέλεχος των παραλλαγών FLiRT.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Ο ιολόγος Andy Pekosz είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ότι ακόμη και οι μικρές αιχμές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τον COVID-19.

Υπό το πρίσμα των νέων παραλλαγών και των αυξανόμενων περιπτώσεων, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν, θα πρέπει να λάβουν άλλη μια δόση του εμβολίου για τον COVID-19, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Τι να κάνεις

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. 

Επίσης, όσο αυξάνονται τα κρούσματα σκέψου τη χρήση μάσκας όταν βρίσκεσαι σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Πολλοί πιστεύουν ότι το καλοκαίρι είναι πιο ασφαλές, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες είναι σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, το καλοκαίρι τα ταξίδια επιτρέπουν τη μετάδοση της COVID. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας οδηγούν σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κλιματισμός.

Τέλος, εάν κολλήσεις COVID, μίλησε με το γιατρό σου σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αν και θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας την COVID, η COVID είναι μαζί μας. Είναι πλέον μέρος της οικολογίας μας. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τελείως.

Σύνδρομο Long COVID- 19: Τι είναι, τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i