Συνεργάστηκε η Αλεξάνδρα Εμμ. Βάσιλα, ψυχολόγος.
Ο Jonah Lehrer στο βιβλίο του Imagine: How Creativity Works αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει "δημιουργικός τύπος" ανθρώπου και υποστηρίζει ότι η δημιουργικότητα δεν οφείλεται σε κάποιο κληρονομικό χάρισμα ή σε κάποιο γονίδιο. Πρόκειται για μια ικανότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Όλοι μας διαθέτουμε ένα μεγάλο απόθεμα δημιουργικότητας που δεν έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε.
Τι είναι δημιουργικότητα;
"Όταν μιλάμε για δημιουργικότητα, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στα καλλιτεχνικά (ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα ποίημα), αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Προέρχεται από την τάση του ανθρώπου για γνώση και εσωτερική ελευθερία που οδηγεί στην επιτυχία και, κατ’ επέκταση, στην ευτυχία" εξηγεί η Αλεξάνδρα Εμμ. Βάσιλα, ψυχολόγος.
Μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;
"Καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά μας σκέψη αφυπνίζουμε τη φαντασία και την έμφυτη τάση μας για μάθηση που μας οδηγεί στο να γεννήσουμε και να υλοποιήσουμε ιδέες, να βρούμε εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα, να γευτούμε τη χαρά της δημιουργίας, να γίνουμε πιο παρατηρητικοί, να έρθουμε πιο κοντά στην αλήθεια, να εκτιμήσουμε και αγαπήσουμε τη μοναδικότητα μας" εξηγεί η ειδικός. Όλα αυτά μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του πολυδιάστατου, πολύπλευρου και πολυθεματικού "εγώ" μας, αλλά και στην ανακάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.
5 tips για να γίνεις πιο δημιουργική και να αναπτύξεις τη δημιουργικότητά:
- Φτιάξε ένα προσωπικό πλάνο: Πριν ξεκινήσεις να δημιουργείς το οτιδήποτε ξεκίνα να το σκέφτεσαι και να το σχεδιάζεις πρώτα στο μυαλό σου, βάζοντας το προσωπικό σου στοιχείο. Φτιάξε ένα πλάνο και μετά πέρνα στην υλοποίηση.
- Κάνε ένα βήμα τη φορά: Ξεκίνα να δημιουργείς ένα ένα αυτά που έχεις σκοπό να υλοποιήσεις και όχι όλα μαζί.
- Εστίασε κάθε φορά σε ένα στόχο! Εξοπλίσου: φροντίσε να έχεις διαθέσιμα όλα τα εργαλεία και τα μέσα που θα χρειαστούν.
- Αναζήτησε την έμπνευση στην καθημερινότητα, στους ανθρώπους, στη φύση, στα ζώα και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και η έμπνευση είναι κάτι στο οποίο μπορείς να εκπαιδευτείς.
- Μοιράσου το: Εργάσου συλλογικά, αντάλλαξε ιδέες, απόψεις, συζήτησε γι' αυτό που σχεδιάζεις και επίτρεψε και στο περιβάλλον σου να σε βοηθήσει.
Διάβασε επίσης: Οι 4 συνήθειες των δημιουργικών ανθρώπων