Έρευνα δείχνει ότι το 90% των γυναικών εύχεται να αλλάξει το σώμα του με κάποιον τρόπο, με μία στις τρεις να κάνει δίαιτα οποιαδήποτε στιγμή. Για πολλές από εμάς, η αλλαγή της σιλουέτας μας βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις αποφάσεις μας – συχνά δυσανάλογα.
«Σε μελέτες αποκαλύπτεται ότι η μέση γυναίκα υπερεκτιμά το συνολικό μέγεθος του σώματός της κατά 25%, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί τεράστια ανακρίβεια» τονίζει η καθηγήτρια Ψυχολογίας Σάρα Γκρόγκαν, συγγραφέας του βιβλίου Η εικόνα του σώματος (Body Image). Μπορεί να έχουμε πάρει 1-2 κιλά –μια ανεπαίσθητη αλλαγή στους γύρω μας–, όταν όμως κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, διακρίνουμε μόνο τους τεράστιους γοφούς ή τη φουσκωμένη μας κοιλιά.
«Έχουμε την τάση να εστιάζουμε μόνο στα μέρη που απεχθανόμαστε και να αγνοούμε τα υπόλοιπα» εξηγεί η δρ. Σαμπίνε Βίλχελμ, συγγραφέας του βιβλίου Νιώθοντας όμορφα με την εμφάνισή σου (Feeling Good About The Way You Look). «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είσαι εξαιρετικά ευαίσθητη όταν κάποιος σχολιάζει, έστω και αστειευόμενος, το συγκεκριμένο μέρος του σώματός σου. Έτσι, καταλήγεις στο να διατηρείς μια πολύ διαστρεβλωμένη άποψη για τον εαυτό σου και τα ελαττώματά σου».
1. Ξεπέρνα τις προκαταλήψεις
Την εποχή που πλησιάζει η «δύσκολη» ώρα που θα φορέσουμε μαγιό θυμόμαστε όλα τα πράγματα της ζωή μας με τα οποία δεν είμαστε ευχαριστημένες. «Εάν δεν έχουμε αρχίσει ακόμη την καριέρα που ονειρευόμαστε για χρόνια, είμαστε ακόμη ελεύθερες ή έχουν διαψευστεί οι κοινωνικές φιλοδοξίες μας, έχουμε την τάση να συνδέουμε αυτά τα πράγματα με την εικόνα του σώματός μας» επισημαίνει η δρ. Λίντα Παπαδόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Η επανάσταση στην εικόνα του σώματος (Mirror, Mirror: Dr Linda’s Body Image Revolution).
Είναι ενδημικό, σύμφωνα με την Σάρα Γκρόγκαν, το ότι συσχετίζουμε το λεπτό σώμα με την επιτυχία και την ευτυχία που παλεύουμε να αποκτήσουμε, όταν καταλήγουμε στη λίστα με τις αποφάσεις μας. «Στην καρδιά όλου αυτού βρίσκονται οι πολιτιστικοί συσχετισμοί ανάμεσα στο πώς γίνεται αντιληπτή η σιλουέτα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά», εξηγεί η ίδια και προσθέτει: «Σε μελέτες αποκαλύπτεται ότι, από μικρή ηλικία, αφομοιώνουμε μια προκατάληψη σύμφωνα με την οποία οι λεπτότεροι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι, πιο εργατικοί και πιο δημοφιλείς από τους υπέρβαρους. Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό, επειδή πιστεύεται πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη της θέλησης και του αυτοελέγχου». Αυτή η αίσθηση έλλειψης δύναμης εντοπίζεται κάτω από το φόβο μας για την εικόνα του σώματός μας.
«Πολλές γυναίκες διατηρούν μια βαθιά, υποβόσκουσα ψευδαίσθηση ότι, αν μπορούσαν να ελέγξουν το σώμα τους και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν, θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να κάνουν το ίδιο με το περιβάλλον και το πεπρωμένο τους» σημειώνει η Εμ Φάρελ, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις διατροφικές διαταραχές. Αντιστρόφως, όταν αποτυγχάνουμε να φτάσουμε στο στόχο του ιδανικού σώματος, νιώθουμε λες και τα όνειρά μας ξεγλιστρούν μέσα από τα χέρια μας.
Διάβασε επίσης: 8 διαχρονικές συμβουλές από τον fitness expert για ωραίες καμπύλες και σφιχτό σώμα
2. Σταμάτα τη δίαιτα
Για πολλές η έναρξη μιας εποχής όπως η άνοιξη λειτουργεί σαν μια ψυχολογική λυδία λίθος, προκαλώντας επώδυνες αναμνήσεις παλαιότερης δυστυχίας και δυσαρέσκειας – τις ουλές του να νιώθεις υπέρβαρη και εκτός ελέγχου.
- «Οι γυναίκες που έχουν δοκιμάσει ένα σωρό δίαιτες αδυνατίσματος συχνά αισθάνονται πως είναι “καταδικασμένες” να είναι χοντρές» τονίζει η Λίντα Παπαδόπουλος. Άλλες νιώθουν ένα αίσθημα προδοσίας, ότι το σώμα τους τις απογοητεύει.
- «Οι γυναίκες που ήταν πιο λεπτές στο παρελθόν ίσως να έχουν την τάση να παίρνουν φυσιολογικά βάρος με την ηλικία. Όταν ήταν νεότερες, ίσως να μπορούσαν να τρώνε και να πίνουν χωρίς ιδιαίτερη αύξηση βάρους, όμως αυτό αλλάζει. Νιώθουν λες και δεν είναι μόνο η μέση τους, αλλά η ίδια η ζωή τους που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους» προσθέτει η ίδια. Ο μεγάλος κίνδυνος με αυτό τον τρόπο σκέψης, φυσικά, είναι ότι αυτό μας στερεί τη δύναμη.
- «Σχηματίζεις την πεποίθηση πως αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις και όσο σκέφτεσαι έτσι, πράγματι δεν μπορείς. Αυτό επειδή το κλειδί για να διαφοροποιήσεις την εικόνα του σώματός σου δεν έγκειται στο να αλλάξεις τις σωματικές σου διαστάσεις, αλλά, αντίθετα, τις σκέψεις σου» διευκρινίζει η Λίντα Παπαδόπουλος.
- «Σε μελέτες αποκαλύπτεται συνεχώς ότι η ενεργητική προσπάθεια να αλλάξουμε τη σιλουέτα μας οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης με το σώμα μας. Το 95% των γυναικών που ακολουθούν δίαιτα θα αποτύχει. Οι γυναίκες που γυμνάζονται με σκοπό την απώλεια κιλών έχουν την τάση να εγκαταλείπουν τη δίαιτά τους. Απλώς και μόνο το να μιλούν για τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την εικόνα του σώματός σου κάνει τις γυναίκες να νιώθουν χειρότερα για την εμφάνισή τους απ’ ό,τι όταν επικεντρώνονται σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα» αναφέρει η Σάρα Γκρόγκαν.
Την άνοιξη, όταν η βιομηχανία της δίαιτας επιτάσσει την εντατική προσπάθεια, στην πραγματικότητα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις δίαιτες και τις θεραπείες αδυνατίσματος εντελώς:
- «Φυσικά και πρέπει να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά. Αλλά μην εστιάζεις στις ενέργειες που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μόνο για να χάσεις βάρος. Ασκήσου επειδή απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα ή επειδή αποκτάς μια νέα ικανότητα, φάε υγιεινά επειδή γνωρίζεις τα οφέλη που θα προκύψουν στην καρδιά και την ευεξία σου. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, επειδή όσο πιο πολύ εστιάζεσαι αισθητικά στο σώμα σου τόσο πιο έντονο χαρακτήρα αποκτούν τα αρνητικά συναισθήματα» τονίζει η Σάρα Γκρόγκαν.
- «Φέτος», προτείνει η ίδια, «αποφάσισε να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το σώμα σου». Η ίδια θεωρεί ότι το κλειδί της αλλαγής βρίσκεται στο να εστιάσουμε στο σώμα μας ως μια οντότητα σε λειτουργία, παρά σαν μια αισθητική οντότητα – ως ένα εργαλείο, παρά ως ένα στολίδι. «Όταν σκέφτεσαι τι μπορεί να κάνει το σώμα σου –την ευχαρίστηση του να νιώθεις τον ήλιο στο δέρμα σου, την αίσθηση του αέρα στα πνευμόνια σου, όταν περπατάς ζωηρά– αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως κι εσύ μπορείς να κάνεις εκπληκτικά πράγματα» επισημαίνει.
3. Αμφισβήτησε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σου
Η δρ. Σαμπίνε Βίλχελμ προτείνει αυτό το τεστ για να μάθεις να αναγνωρίζεις και να εκλογικεύεις τον αρνητικό τρόπο σκέψης σου για την εικόνα του σώματός σου.
1. Σκέψου κάποιες καταστάσεις που πυροδοτούν αρνητικές σκέψεις για το σώμα σου – για παράδειγμα, την κολήμβηση, το να σε φωτογραφίζουν ή το να γδύνεσαι μπροστά στο σύντροφό σου.
2. Για κάθε κατάσταση, γράψε κάτω τι σκέψεις πυροδοτεί. Για παράδειγμα, «όλοι θα με κοιτούν και θα σκέφτονται πόσο χοντρή δείχνω με το μαγιό».
3. Αξιολόγησε κάθε σκέψη χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ερωτήσεις. Απόφυγε τη συναισθηματική αιτιολόγηση, που σημαίνει πως επειδή εσύ νιώθεις ότι κάτι είναι αλήθεια, τότε λογικά είναι.
- Σε βοηθά η σκέψη αυτή;
- Τι στοιχεία έχεις ότι η σκέψη είναι σωστή, π.χ., οι άνθρωποι σου λένε πάντα όχι δείχνεις απαίσια με το μαγιό;
- Τι στοιχεία έχεις ενάντια στη σκέψη αυτήν; Σου λένε συχνά οι φίλοι σου ότι δείχνεις όμορφη με μαγιό;
- Τι θα έλεγες σε μια φίλη, αν βρισκόταν σε ανάλογη κατάσταση;
- Ρεαλιστικά, ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;
- Ποια είναι στην πραγματικότητα η λογική αντίδραση στην κατάσταση αυτή; Επίμεινε σε αυτή και φρόντισε να είσαι θαρραλέα, αν τα πράγματα δυσκολέψουν.