Pilates vs. προπόνηση με βάρη: Τι είναι καλύτερο για την αύξηση της μυϊκής μάζας;

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές άσκησης και τι να προτιμήσεις.

Η επιλογή μεταξύ Pilates και προπόνησης με βάρη είναι ένα συχνό δίλημμα για εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Το Pilates, γνωστό για την εστίασή του στην ευλυγισία, τη στάση και τη σταθερότητα, προσφέρει ποικιλία οφελών, όπως η ενδυνάμωση των μικρών σταθεροποιητικών μυών και η πρόληψη τραυματισμών. Από την άλλη πλευρά, η προπόνηση με βάρη επικεντρώνεται στην αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας, παρέχοντας τη δυνατότητα στοχευμένης ανάπτυξης των μυών μέσω της αυξημένης έντασης και του όγκου της άσκησης. Παρακάτω θα δούμε τις βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές άσκησης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, βλέποντας ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, εάν θέλεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. 

Τι μπορεί να κάνει το Pilates

Το Pilates είναι μια πλούσια προπόνηση που περιλαμβάνει πολλές μορφές, όπως το mat Pilates, όπου χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου, και το reformer Pilates, που χρησιμοποιεί ελατήρια για περισσότερη αντίσταση. Όλοι έχουμε δει εκπαιδευτές Pilates με μακριά, λεπτά και γυμνασμένα σώματα. Το Pilates μπορεί να χτίσει μυϊκή μάζα, αλλά έχει όρια.

Οφέλη του Pilates:

  • Αυξάνει την ευλυγισία
  • Ενδυναμώνει τους μικρούς σταθεροποιητικούς μύες
  • Είναι κατάλληλο για επανένταξη στη γυμναστική μετά από τραυματισμό
  • Προλαμβάνει τραυματισμούς
  • Δυναμώνει τους κοιλιακούς
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Ωστόσο, το Pilates δεν μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα όσο η προπόνηση με βάρη, γιατί δεν παρέχει την απαιτούμενη πρόοδο στην ένταση και τον όγκο της άσκησης.

Τι μπορεί να κάνει η προπόνηση με βάρη; 

Από την άλλη πλευρά, η προπόνηση με βάρη προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Οφέλη της προπόνησης με βάρη:

  • Μεγαλύτερη δυνατότητα αύξησης της μυϊκής μάζας
  • Στοχεύει στους μεγάλους μύες, που είναι σημαντικοί για τις δυναμικές κινήσεις
  • Ικανότητα καλύτερης απώλειας βάρους
  • Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό

Συνδυάζοντας Pilates και βάρη

Η καλύτερη στρατηγική; Ο συνδυασμός και των δύο. Μπορείς να ενσωματώσεις βάρη στο Pilates σου για να ενισχύσεις τη μυϊκή ανάπτυξη. Το "weighted Pilates" είναι μια εξαιρετική επιλογή που πολλοί εκπαιδευτές προτείνουν. Αυξάνοντας την αντίσταση και χρησιμοποιώντας πρόσθετα εργαλεία, όπως δαχτυλίδια Pilates, μπορείς να ενδυναμώσεις την προπόνηση σου.

Το Pilates είναι ιδανικό για ευλυγισία και σταθερότητα, αλλά αν πραγματικά θες να χτίσεις μυϊκή μάζα, η προπόνηση με βάρη είναι πιο αποτελεσματική. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδύασε και τις δύο μεθόδους. Η δύναμη και η ευλυγισία μπορούν να συνυπάρχουν και τα αποτελέσματα να είναι τα καλύτερα δυνατά που θα μπορούσες να πετύχεις. 

Διάβασε επίσης: 

6 λόγοι που το Pilates τονώνει καλύτερα από τα βάρη

Είμαι γυμνάστρια και μαμά δύο παιδιών και σου εξομολογούμαι πώς το πρωινό ξύπνημα άλλαξε τη ζωή μου