Η αυθεντική βασιλόπιτα αμυγδάλου που λατρεύουν τα παιδιά (και οι μεγάλοι)

Η πιο κλασική και αγαπημένη συνταγή για βασιλόπιτα.

Βασιλόπιτα αμυγδάλου

Μερίδες: 10

Χρόνος προετοιμασίας: 15 Χρόνος μαγειρέματος: 40-50

Υλικά

  • 300 γραμμ. αλεύρι
  • 300 γραμμ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
  • 300 γραμμ. ζάχαρη
  • 100 γραμμ. βούτυρο
  • 3 αβγά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 ποτηράκι του λικέρ μπράντι
  • λίγο γάλα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

- Ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

- Κόψε το βούτυρο σε κύβους, ρίξ' το σε μπολ και χτύπησέ το με το μίξερ, μέχρι να μαλακώσει. Χτυπώντας το βούτυρο, πρόσθεσε εναλλάξ τους κρόκους και τη ζάχαρη.

- Στη συνέχεια ρίξε το ξύσμα, την αμυγδαλόψιχα, λίγο λίγο το αλεύρι και το μπράντι. Εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, πρόσθεσε λίγο γάλα.

- Χτύπησε τα ασπράδια μαρέγκα με το μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και πρόσθεσέ τη λίγη λίγη στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά.

- Βουτύρωσε ένα ταψάκι (ή μια φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου). Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.

- Ρίξε τη ζύμη στο ταψί και ψήσε τη βασιλόπιτα για 40-50 λεπτά. - Όταν ψηθεί, βγάλε τη βασιλόπιτα από το ταψί, άφησέ τη να κρυώσει και πασπάλισέ τη με ζάχαρη άχνη.