Βασιλόπιτα αμυγδάλου
Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 15 Χρόνος μαγειρέματος: 40-50
Υλικά
- 300 γραμμ. αλεύρι
- 300 γραμμ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
- 300 γραμμ. ζάχαρη
- 100 γραμμ. βούτυρο
- 3 αβγά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 ποτηράκι του λικέρ μπράντι
- λίγο γάλα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Κόψε το βούτυρο σε κύβους, ρίξ' το σε μπολ και χτύπησέ το με το μίξερ, μέχρι να μαλακώσει. Χτυπώντας το βούτυρο, πρόσθεσε εναλλάξ τους κρόκους και τη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια ρίξε το ξύσμα, την αμυγδαλόψιχα, λίγο λίγο το αλεύρι και το μπράντι. Εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, πρόσθεσε λίγο γάλα.
- Χτύπησε τα ασπράδια μαρέγκα με το μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και πρόσθεσέ τη λίγη λίγη στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Βουτύρωσε ένα ταψάκι (ή μια φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου). Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Ρίξε τη ζύμη στο ταψί και ψήσε τη βασιλόπιτα για 40-50 λεπτά. - Όταν ψηθεί, βγάλε τη βασιλόπιτα από το ταψί, άφησέ τη να κρυώσει και πασπάλισέ τη με ζάχαρη άχνη.