Ναι, μειώνουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ναι, ακολουθούμε υγιεινή διατροφή και γυμναζόμαστε. Αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας υπάρχει πάντα ψωμί – έστω κι αν θα είναι με σπόρους chia ή από αλεύρι φακής. Γιατί το ψωμί είναι συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια, θυμίζει την ατάκα της μαμάς "φάε λίγο ψωμί να σε πιάσει" και είναι βέβαια μια απόλαυση που δεν υπάρχει λόγος να στερούμαστε. Ο μόνος περιορισμός είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Δες επίσης: Πρόγραμμα διατροφής για να χάσεις πόντους στην κοιλιά από την Κλειώ Δημητριάδου
Από πού ξεκινά ο φόβος για το ψωμί;
Πρόκειται πιθανότατα για μια μεγάλη παρανόηση. Η πρόσφατη προσοχή των ειδικών στο ρόλο της πρωτεΐνης για την απώλεια λίπους έχει συνδυαστεί με "υδατανθρακοφοβία", παρότι η αξία μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνη δεν υποβαθμίζει τα θρεπτικά οφέλη των υδατανθράκων.
Επιπλέον, οι φανατικοί πολέμιοι των υδατανθράκων αγνοούν τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους σύνθετους, τους απλούς υδατάνθρακες και το ανθεκτικό άμυλο. Δυστυχώς, η μείωση ή ο πλήρης αποκλεισμός του ψωμιού έχει επεκταθεί σε όλους τους τύπους ψωμιού και όχι μόνο στο επεξεργασμένο αλεύρι.
Παρότι το λευκό ψωμί ανεβάζει απότομα το σάκχαρο και ευνοεί την αποθήκευση λίπους, άλλα ψωμιά έχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη. Το πολύσπορο ψωμί, για παράδειγμα, επειδή έχει σπόρους, όπως ηλιόσπορους και chia, έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνει απότομα το σάκχαρο, απλά έχει περισσότερες θερμίδες λόγω των ξηρών καρπών. Το ολικής αλέσεως, επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε χορταίνει για περισσότερη ώρα χάρη στην αργή απορρόφηση της γλυκόζης ενώ κρατά σε ισορροπία το σάκχαρο στο αίμα.
Δες εδώ όλα τα είδη ψωμιού και ποια είναι τα καλύτερα να καταλώνεις.