Σουδάκια με σος καραμέλας & 96 θερμίδες μόνο

Μεταμορφώσαμε μια κλασική γιορτινή συνταγή, αυτή για τα σουδάκια (choux) στην light εκδοχή της, για να μπορείς να την χαρείς κι εσύ που προσέχεις τη διατροφή σου.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά


Χρόνος μαγειρέματος: 53 λεπτά


Υλικά για 24 σου


Για τα σου


1/2 φλιτζ. συν 1 κ.σ.πλήρες γάλα7 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους πάχους 1 εκ.1 κ.γ. ζάχαρη1/4 κ.γ. αλάτι1¼ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις4 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα1½ φλιτζ. παγωμένο γιαούρτι


Για τη σος καραμέλας (προαιρετική)1½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος1¼ φλιτζ. ζάχαρη5 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους πάχους 1 εκ.1/2 κ.γ. βανίλια


Εκτέλεση


1. Βάλε μία σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 200ΟC.  Άπλωσε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.2. Ανακάτεψε 1/2 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. νερό με το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι. Άφησέ τα να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.


3. Πρόσθεσε γρήγορα το αλεύρι στο κατσαρολάκι και ανακάτεψε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί παχιά πάστα. Χαμήλωσε λίγο τη φωτιά και ανακάτεψε για 1 λεπτό ακόμη, μέχρις ότου το μείγμα να μοιάζει με πουρέ. Προσάρμοσε αναλόγως τη θερμοκρασία ώστε να μην αρπάξει η ζύμη. Βάλ’ τη σε μεγάλο μπολ και χτύπησέ τη με ηλεκτρικό μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Αύξησε την ταχύτητα στη μέση και πρόσθεσε σιγά σιγά τα χτυπημένα αβγά. Μόλις τα βάλεις όλα,βάλε το μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε το μείγμα για 15 δευτερόλεπτα. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ζεστή, ελαστική και να κολλάει πολύ.


4. Βάλε αμέσως τη ζύμη σε κορνέ με άνοιγμα 1 εκ. ή σε  μεγάλο σακουλάκι με zip-topπου έχεις κόψει στη γωνία. Φτιάξε 24 βουναλάκια ζύμης (περίπου 3 εκ. σε πάχος και 2,5 εκ. σε ύψος) στο ταψί, αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Βρέξε το δάχτυλό σου και πάτησε ελαφρώς τα σου, ώστε να δείχνουν ομοιόμορφα από πάνω. Ψήσ’ τα για 25 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, βγάλ’ τα από το φούρνο, τρύπησέ τα με οδοντογλυφίδα και βάλ' τα πάλι στο φούρνο. Ψήσ’ τα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Κλείσε το φούρνο και άφησέ τον να κρυώσει τελείως, με την πόρτα λίγο ανοιχτή. Με οδοντωτό μαχαίρι, κόψε κάθε σου οριζόντια στη μέση. Αφαίρεσε τη ζύμη που δεν έχει ψηθεί στη μέση με τα δάχτυλά σου. Μπορείς να τα ετοιμάσεις έως και 8 ώρες πριν και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να τα σκεπάσεις.


5. Με κουτάλι, βάλε 24 μπαλίτσες γιαούρτι σε ένα ταψί όπου έχεις απλώσει χαρτί ψησίματος. Κάλυψέ τες με άλλο ένα φύλλο χαρτί και βάλ’ τες στην κατάψυξη μέχρι ναέρθει η ώρα για το σερβίρισμα.


6. Για να φτιάξεις τη σος καραμέλας, ζέστανε την κρέμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ, ανακάτεψε τη ζάχαρη και 1/4 του φλιτζανιού νερό σε  μεγάλο κατσαρολάκι. Βράσε το μείγμα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνέχισε για 3-5 λεπτά ακόμη, κουνώντας κάθε τόσο το κατσαρολάκι, μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα και να αχνίζει η καραμέλα. Πρόσθεσε το βούτυρο και άφησέ το να λιώσει και μετά ρίξε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα (με προσοχή, γιατί η κρέμα θα καίει και θα κοχλάζει). Χτύπησε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίξ’ το σε μπολ, περνώντας το από το σουρωτήρι, και πρόσθεσε τη βανίλια. Άφησέ το να κρυώσει.


7. Βάλε στο κάτω μέρος του σου μία μπαλίτσα παγωμένο γιαούρτι και σκέπασέ τη μετο άλλο μισό. Επανάλαβε για τα υπόλοιπα σουδάκια. Περίχυσε με τη σος καραμέλας και σερβίρισε με επιπλέον σος στο πλάι αν θέλεις.


Θρεπτική αξία ανά μερίδα (1 σου) 96 θερμίδες, 5 γραμμ. λιπαρά(1 κ.σ. καραμέλα) 86 θερμίδες, 6 γραμμ. λιπαρά