Πώς θα φτιάξεις λιαστές ντομάτες μόνη σου στο φούρνο

Η Ελένη Δασκαλάκη μας δείχνει βήμα - βήμα τη συνταγή.

Προτίμησε να φτιάξεις λιαστές ντομάτες με τoματάκια Σαντορίνης, αν όμως δεν βρίσκεις, μπορείς να κάνεις με πομοντόρι.

Η διαδικασία:

  • Πλύνε καλά τα τοματάκια
  • Στράγγισέ τα
  • Κόψε τα στα 2 ή 4 ανάλογα με το μεγεθός τους
  • Αφαίρεσε τα σποράκια, βάλε αλάτι και γύρισέ τα ανάποδα να στραγγίζουν
  • Κατόπιν γύρισέ τα με την κομμένη πλευρά επάνω

 

  • Πασπάλισε με ζάχαρη (σε μια λαμαρίνα φούρνου βάζω σίγουρα 1 κ.σ.)
  • Ψήσε στο φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω (και όχι στον αέρα) στους 60-70 βαθμούς για πολλές ώρες (δεν τα κινείς καθόλου). (Ιδανικά, ξεκίνα για 15 λεπτά στουε 100 βαθμούς για να αποστειρωθούν και να διατηρηθούν περισσότερο).
  • Χρόνος ψησίματος: Από 4 ώρες και πάνω ή μέχρι να τα δεις αφυδατωμενα στο βαθμό που θελεις. Αν τα θες πολύ αφυδατωμένα κόψε τα σε μεγάλα κομμάτια για να μην ξεραθούν. Εγώ τα αφήνω λίγο πιο ζουμερά.

 

  • Αποστείρωσε ενα γυάλινο βάζο, γεμίζοντάς το με βραστό νερό (και το καπάκι του) για περίπου 20 λεπτά, άδειασέ το και βάλε τις ντοιμάτες πιέζοντας τες ώστε να μην υπάρχουν κενά. Γέμισε με λάδι καλύπτοντας τις ντομάτες.
  • Αν θες να βάλεις μυρωδικά ή μπαχαρικά, έχεις πολλές επιλογές: μπούκοβο, πιπέρια, χοντρούς κόκκους αλάτι, πάπρικα, δεντρολίβανο και ό,τι άλλο σου ταιριάζει.
  • Η διαδικασία είναι η ίδια, απλά βάζε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά στο βάζο σε στρώσεις εναλλάξ.

Κανονικά αποθηκεύεις το βάζο σε ντουλάπι, αλλά εγώ προτιμώ να τις βάζω στο ψυγείο. Αν κάνεις αρκετές ντομάτες, προτίμησε μικρότερα και περισσότερα βάζα ώστε να διατηρηθούν περισσότερο (αφού δε θα ανοίγεις συνέχεια το βάζο.)