Αυγά: 5 μύθοι που καταρρίπτονται από μία ειδικό

Plus: συμβουλές για το πώς να τα αγοράζεις, να τα αποθηκεύεις και να τα καταναλώσεις.

Το αυγό είναι ένα πολύ οικονομικό, εύκολα προσιτό και πανεύκολα μαγειρεμένο τρόφιμο που δίνει ενέργεια αφού είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αυξάνει την καλή χοληστερόλη, ευνοεί την υγεία του συκωτιού, των κυττάρων, των μυών, του εγκεφάλου, των ματιών, βελτιώνει την ψυχολογία και ρίχνει τα επίπεδα στρες και μειώνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη, ενώ παράλληλα δεν περιέχει πολλές θερμίδες βοηθώντας στη διατήρηση της σιλουέτας σου. Η Lisa Steele, συγγραφέας του βιβλίου "Φρέσκα αυγά καθημερινά", εξετάζει πέντε κοινούς μύθους σχετικά με τα αυγά.

5 μύθοι για τα αυγά

#1. Το χρώμα στο κέλυφος δε δηλώνει θρεπτική αξία

Τα αυγά δεν έχουν περισσότερη ή λιγότερη θρεπτική αξία ανάλογα με το χρώμα του κελύφους τους, δήλωσε η Steele στο Fox News Digital. "Το χρώμα του κελύφους υπαγορεύεται από τη φυλή του κοτόπουλου που το γεννάει", είπε. "Διαφορετικά κοτόπουλα έχουν διαφορετικές χρωστικές ουσίες που εφαρμόζουν στο κέλυφος των αυγών".

#2. Δε μπαίνουν όλα τα αυγά στο ψυγείο

Τα αυγά έχουν μια φυσική άμυνα ενάντια στα βακτήρια και την υγρασία, δήλωσε η Steele.  "Λίγο πριν από την ωοτοκία ενός αυγού, η κότα βάζει πάνω του ένα αόρατο κάλυμμα που ονομάζεται άνθος", είπε.  Αυτό το "άνθος" προστατεύει το αυγό, αλλά, βάσει νόμου, οι εμπορικοί αγρότες πρέπει να το ξεπλένουν και γι΄αυτό το λόγο πρέπει να μπουν πλέον στο ψυγείο.

Όμως, στην Ευρώπη είναι πολλοί οι αγρότες που δε ξεπλένουν αυτό το "άνθος". Η Steele είπε χαρακτηριστικά: "Τα άπλυτα αυγά, όπως αυτά που προέρχονται από κοτόπουλα της αυλής ή από μικρές, μη εμπορικές φάρμες, δεν χρειάζεται να διατηρούνται στο ψυγείο".

#3. Η αλήθεια για τα "παλιά" αυγά

Υπάρχει ένας μύθος, ότι τα πιο παλιά αυγά είναι καλύτερα για τηγανητά. Ενώ τα παλαιότερα αυγά μπορεί να είναι πιο εύκολο να ξεφλουδιστούν, περιέχουν επίσης πολύ περισσότερο αέρα από τα φρέσκα αυγά - γεγονός που οδηγεί σε ένα κακοσχηματισμένο αυγό.

Για να καθαρίσεις πιο εύκολα ένα φρέσκο αυγό, μπορείς απλά να το βάλεις στον ατμό και στη συνέχεια σε παγωμένο νερό.

#4. Διαφορά μεταξύ αυγών ελευθέρας βοσκής και αυγών εκτροφείου

Τα αυγά από τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους έχουν λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, δήλωσε η Steele. 

#5. Τα αυγά δεν είναι μόνο για πρωινό

Τα αυγά δεν είναι μόνο για πρωινό. Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, δήλωσε ο Steele.  "Τα αυγά είναι ιδανικά για σένα. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη. Περιέχουν τόνους θρεπτικών συστατικών, εκτός από τη βιταμίνη C", είπε.  Τα αυγά, πρόσθεσε η Steele, είναι "ακόμα σχετικά φθηνά σε σύγκριση με άλλα είδη πρωτεϊνών".

Διάβασε επίσης:

Πέντε ιδέες για σπιτικά πρωτεϊνικά πρωινά

8 τροφές που αποδίδουν 30 γρ. πρωτεΐνης

10 λάθη που κάνεις στην παρασκευή της ομελέτας