Ο συγγραφέας Dan Buettner έχει κάνει σκοπό της ζωής του να ερευνά τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο 63χρονος επινόησε τον όρο "μπλε ζώνες", που αναφέρεται στα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου η διάρκεια ζωής των κατοίκων υπερβαίνει το μέσο προσδόκιμο ζωής.
Η έρευνά του κάλυψε διάφορους παράγοντες, όπως της διατροφής. Τι τρώει όμως ο ίδιος ο Buettner μετά από την έρευνα για τη μακροζωία;
"Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας τους μακροβιότερους ανθρώπους και ξέρω τι κάνουν ως πληθυσμοί για να ζήσουν πολύ", ανάφερε στο CNBC Make It. "Αλλά δεν είμαι ένας από αυτούς τους εμμονικούς εκατομμυριούχους της Silicon Valley που θυσιάζουν την απόλαυση της καθημερινής ζωής για να δουν αν μπορούν να αντέξουν περισσότερα χρόνια".
Το πιο εύκολο hack μακροζωίας είναι αυτό!
4 πράγματα για να παραμείνεις υγιής και στα... γεράματα
Αυτές είναι οι αποφάσεις διατροφής που παίρνει ο Buettner για να παραμείνει υγιής καθώς μεγαλώνει.
1. Δύο γεύματα τη μέρα
"Γνωρίζω ότι οι μακροβιότεροι άνθρωποι τρώνε τις περισσότερες θερμίδες τους σε ένα διάστημα περίπου 10 ή 12 ωρών", λέει ο Buettner. "Και έτσι συνήθως κάνω μόνο δύο γεύματα την ημέρα".
Ο Buettner παίρνει το πρώτο του γεύμα κάθε μέρα γύρω στις 11 π.μ. και το δεύτερο περίπου στις 7 μ.μ.
2. Φασόλια για πρωινό και βραδινό
Από την έρευνά του, ο Buettner έμαθε ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα τείνουν να ζουν περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν τρώνε.
"Πάντα τρώω φασόλια και προσπαθώ να τα συμπεριλάβω και στα δύο γεύματα", λέει. "Ξεκινάω τη μέρα μου με το minestrone της Σαρδηνίας, το οποίο έχει τρία είδη φασολιών και περίπου πέντε είδη λαχανικών".
Προσθέτει επίσης μπούκοβο, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, πλούσιες σε καψαϊκίνη, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού. Ο Buettner ρίχνει λίγη ρίγανη και δεντρολίβανο για να μειώσει τη φλεγμονή και να πάρει περισσότερα αντιοξειδωτικά.
3. Φαγητό έξω αλλά όχι απ' εξω!
Αν και ο Buettner αναγνωρίζει ότι η έξοδος για δείπνο σχεδόν κάθε βράδυ δεν συνάδει με μια δίαιτα μακροζωίας, ωστόσο το να βγαίνεις έξω και να τρως με τους φίλους σου, είναι κίνηση μακροζωίας.
"Είναι δύσκολο να τρως πραγματικά υγιεινά όταν βγαίνεις έξω, όπου κι αν πας", λέει. "Προσπαθώ να τρώω λαχανικά". Όταν κοιτάζει ένα μενού εστιατορίου, τείνει να τραβάει προς τα συνοδευτικά. Μερικά από τα αγαπημένα του συνοδευτικά περιλαμβάνουν: Φασόλια κανελίνι, σπανάκι, ψητές πατάτες.
4. Διατροφή χωρίς κρέας
"Όλοι οι αιωνόβιοι στις μπλε ζώνες τρώνε λίγο κρέας".
"Πιστεύω ότι μια δίαιτα μακροζωίας έχει πιθανώς χώρο για κρέας μία φορά την εβδομάδα περίπου χωρίς πολύ κακό", λέει ο ερευνητής.
Μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου "Μπλε ζώνη"; Συμβουλές - κλειδιά για μακροζωία