Cheat day: Μπορεί να χαλάσει τελικά την προσπάθεια για απώλεια βάρους;

Ως cheat day ορίζεται η μέρα κατά την οποία ένα άτομο που ακολουθεί μια δίαιτα αγνοεί τους περιορισμούς στην ποσότητα ή τα είδη φαγητού που μπορεί να φάει.

Όταν ακολουθείς μία συγκεκριμένη διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα με σκοπό την απώλεια βάρους, μπορεί να προκύψει η στιγμή που θα επιθυμήσεις να κάνεις μια διατροφική ατασθαλία. Οι λεγόμενες cheat days, είναι οι μέρες που ξεφεύγεις από το διατροφικό πλάνο σου, το οποίο είναι έτσι δομημένο ώστε να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις - και να προκύψει, τελικά, η απώλεια κιλών-.

Ορισμένες φορές, η διατροφική ατασθαλία είναι μία ανεξέλεγκτη ανάγκη να καταναλώσεις μία τροφή λόγω άγχους ή στεναχώριας ( βλ. πατάτες τηγανητές, σοκολάτα) και άλλες φορές μπορεί ο διατροφολόγος σου να έχει προσθέσει εσκεμμένα μία cheat day στο πρόγραμμα σου. 

Πώς μπορεί να επηρεάσει η μεταβολή αυτή, από μία περιορισμένη δίαιτα σε μία ημέρα με extra θερμίδες, το σώμα σου; Μπορεί να σταθεί τροχοπέδη στην προσπάθεια σου για απώλεια βάρους ή/ και να προκαλέσει προβλήματα στην σχέση σου με το φαγητό;

Διάβασε επίσης: Ποιες είναι οι top προσθήκες στη διατροφή σου εάν θέλεις να αδυνατίσεις;

Cheat day: Μπορεί να χαλάσει, τελικά, την προσπάθεια για απώλεια βάρους;

Istock
Istock

Cheat day – είναι καλή ή κακή;

Μια cheat day προσφέρει ανακούφιση από τις περιοριστικές δίαιτες. Μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα, προκύπτει η ανάγκη να απολαύσεις τα τρόφιμα που σου λείπουν περισσότερο. Σε μερικούς ανθρώπους αυτό το μοντέλο διατροφής μπορεί να λειτουργήσει θετικά, καθώς βρίσκουν ισορροπία προσθέτοντας στον εαυτό τους μια ευκαιρία να απολαύσουν κάτι που έχουν επιθυμήσει για να συνεχίσουν πιο δυνατοί το ταξίδι τους για απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικό γιατί γνωρίζεις ότι η διατροφή είναι κάτι περισσότερο από βιταμίνες και μέταλλα. Το να αφήνεις χώρο για τα φαγητά που αγαπάς είναι επίσης σημαντικό για την ποιότητα ζωής σου!

Σε περίπτωση, όμως, που το cheat day είναι μία αφορμή για να φας ό,τι και όσο θέλεις, τότε προκύπτει το ενδεχόμενο να είναι πιο επικίνδυνο από όσο φαντάζεσαι για την υγεία σου. Μπορεί να οδηγηθείς σε ένα αλόγιστο φαγοπότι και να ενδώσεις σε εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες έχουν συνδεθεί αρνητικά με την υγεία του οργανισμού.

Ένα cheat meal μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σου, έναν τύπο χοληστερόλης ευαίσθητο στο αλκοόλ και στα επεξεργασμένα σάκχαρα στη διατροφή. Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να υπερφορτώσουν το συκώτι σου και να αυξήσουν τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.

Γεύματα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί, επίσης, να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου. Εάν δεν έχεις διαβήτη, το σώμα σου μπορεί να σταθεροποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Για άτομα που βρίσκονται στα όρια του διαβήτη ή που έχουν ήδη διαγνωστεί, αυτές οι απότομες αυξομειώσεις σακχάρου μπορούν να βλάψουν περαιτέρω την υγεία των νεφρών και της καρδιάς σου.

Αξίζει να κατανοήσεις, λοιπόν, ότι η σχέση σου με το φαγητό πρέπει να είναι υγιής και ισορροπημένη, όχι μόνο για να χάσεις το επιθυμητό βάρος αλλά για να έχεις συνολική ευεξία και υγεία στην ζωή σου. Μία cheat day δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε ένα υπερφαγικό επεισόδιο, αλλά να είναι ένα ισορροπημένο διάλειμμα από το πρόγραμμα που ακολουθείς για να πετύχεις τον στόχο σου.

Διάβασε επίσης: 4 (σημαντικά) πράγματα που έμαθα με τη βοήθεια του διατροφολόγου