Τρως αργά το βράδυ; Τότε τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας σε ενδιαφέρουν

Πώς επηρεάζονται τα επίπεδα πείνας, ο ρυθμός που καίμε θερμίδες αλλά και ο τρόπος που αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα, όταν τρώμε αργά το τελευταίο γεύμα;

φαγητό το βραδυ iStock

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως είναι σχεδόν απαγορευτικό να τρώμε αργά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, ειδικά όταν η απώλεια βάρους είναι ένα ζήτημα που μας αφορά. Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής, όπως επίσης και τα διατροφικά trends που κυκλοφορούν κατά καιρούς, σου λένε απλώς τι να μην κάνεις, χωρίς να εξηγούν περαιτέρω γιατί να μην το κάνεις, αφού ελάχιστες μελέτες έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με τις επιδράσεις της εν λόγω συνήθειας.

Με την παχυσαρκία και την ανάπτυξη σοβαρών χρόνιων παθήσεων να αγγίζουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε τρία καίρια σημεία που αφορούν την "απαγόρευση" της συγκεκριμένης διατροφικής συνήθειας: πώς επηρεάζονται τα επίπεδα πείνας, ο ρυθμός που καίμε θερμίδες αλλά και ο τρόπος που αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα;

Δες επίσης: 4 βραδινά σνακ που τονώνουν την διάθεση

"Στην προσπάθεια μας να εξηγήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις πως και γιατί αυξάνονται δραματικά τα επίπεδα παχυσαρκίας, θέσαμε στο μικροσκόπιο την εξής ερώτηση: έχει σημασία η ώρα που τρώμε, όταν όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν το παράδειγμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής; Εκείνο που ανακαλύψαμε είναι πως το να τρώμε τέσσερις ώρες αργότερα το τελευταίο γεύμα της ημέρας, σημειώνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας, στον τρόπο που καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος" εξηγεί η Nina Vujovic, PhD, ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham's Division of Sleep and Circadian Disorders.

Το πειραματικό στάδιο

Για την έρευνα που διεξήγαγε η Vujovic και η ομάδα της, μελετήθηκαν 16 ασθενής όπου ο δείκτης μάζας σώματος τους βρισκόταν στα επίπεδα παχυσαρκίας. Κάθε συμμετέχοντας συμπλήρωσε δύο εργαστηριακά πρωτόκολλα: το ένα με αυστηρά προγραμματισμένο πρόγραμμα πρώιμων γευμάτων και το άλλο με τα ίδια ακριβώς γεύματα, το καθένα προγραμματισμένο περίπου τέσσερις ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα. Τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη καθενός από τα εργαστηριακά πρωτόκολλα, οι συμμετέχοντες διατήρησαν σταθερά προγράμματα ύπνου και αφύπνισης και τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν εισέλθουν στο εργαστήριο, ακολούθησαν αυστηρά πανομοιότυπες δίαιτες και προγράμματα γευμάτων στο σπίτι.

Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τακτικά την πείνα και την όρεξή τους, πρόσφεραν συχνά μικρά δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετρούσαν τη θερμοκρασία του σώματός τους και την ενεργειακή τους δαπάνη. Για να μετρήσουν πώς ο χρόνος φαγητού επηρέασε τις μοριακές οδούς που εμπλέκονται στη λιπογένεση, στη διαδικασία κατά την οποία το σώμα αποθηκεύει λίπος, οι ερευνητές συνέλεξαν βιοψίες λιπώδους ιστού με σκοπό να καταστεί δυνατή η σύγκριση των δύο διατροφικών συνθηκών.

Τα αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα που ακολούθησαν το πειραματικό στάδιο παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ έχει σοβαρές επιπτώσεις στα επίπεδα της πείνας καθώς και στη λειτουργία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη για φαγητό, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη. Επιπλέον, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τρώνε αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα, έκαιγαν θερμίδες με πιο αργό ρυθμό και εμφάνισαν έκφραση γονιδίου λιπώδους ιστού προς αυξημένη λιπογένεση και μειωμένη λιπόλυση, γεγονός που προάγει την ανάπτυξη λίπους. "Αυτή η μελέτη παρουσιάζει τον αντίκτυπο του "καθυστερημένου" σε σχέση με το πρόωρο φαγητό. Απομονώσαμε αυτές τις επιπτώσεις ελέγχοντας διάφορες μεταβλητές όπως η θερμιδική πρόσληψη, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως, καταλήγοντας πως στην πραγματική ζωή, πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάζονται από την ώρα του γεύματος" σχολιάζει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i