Εσύ όμως, τι πρέπει να επιλέξεις; Κότατζ, γιαούρτι ή ανθότυρο τελικά; Για να δούμε ποιο θα νικήσει στην αναμέτρηση; Και τα τρία, γιαούρτι, ανθότυρο και κότατζ, έχουν ως βασικό συστατικό το γάλα, περιέχουν πολλά διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, διαθέτουν εξαιρετική γεύση, είναι πολύ εύκολα στη χρήση και μπορούν να καταναλωθούν είτε μόνα τους, αν θέλεις ένα ελαφρύ σνακ, είτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές (με φρούτα ή σε σαλάτες) αποτελώντας έτσι μια γρήγορη, απολαυστική, δροσιστική και χορταστική επιλογή για κάθε στιγμή.
Αν επιλέξεις τυρί κότατζ
Πρόκειται για γαλακτοκομικό είδος που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, συνηθέστερα αποβουτυρωμένο και χωρίς τη χρήση ζωικής πυτιάς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες γάλακτος, κυρίως καζεΐνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χορταστικές, αφομοιώνονται πιο αργά και έτσι μειώνεται το αίσθημα πείνας που μπορεί να νιώσεις. Το κότατζ έχει λίγα λιπαρά και υδατάνθρακες και ευχάριστη δροσερή γεύση. Το εν λόγω τυρί είναι πλούσιο σε γλουταμίνη και λευκίνη, δύο σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αμινοξέα που βοηθούν και στην ανασύσταση των μυϊκών ομάδων που κούρασες με την έντονη προπόνηση.
Η αχίλλειος πτέρνα του κότατζ: Δεν περιέχει όσο ασβέστιο θα περίμενες για τυρί.
Διάβασε επίσης: Μπουκιές με παγωμένο γιαούρτι (δοκίμασε το σούπερ σνακ!)
Να προτιμήσεις το γιαούρτι;
Πόσα και πόσα γιαούρτια δεν έχεις καταναλώσει στη ζωή σου από τη βρεφική μόλις ηλικία. Το γιαούρτι παράγεται από γάλα, συνήθως αγελαδινό και σπανιότερα πρόβειο ή ακόμα και γίδινο ή κατσικίσιο μέσω ζύμωσης που προκύπτει από την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών. Το γιαούρτι είναι εύκολο στην πέψη, ελαφρύ, γεμάτο πρωτεΐνες (ειδικά το στραγγιστό), υδατάνθρακες, αρκετό ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, λιπαρά, βιταμίνες Α και D. Στα παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε και τα προβιοτικά που είναι ιδανικά για την καλή υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενώ το αλάτι που περιέχει είναι ελάχιστο.
Η αχίλλειος πτέρνα του γιαουρτιού: Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά επιδόρπια γιαουρτιού με περισσότερες θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά στοιχεία.
Tι λες για ανθότυρο;
Το ανθότυρο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή αγελαδινό τυρόγαλα, γάλα και ανθόγαλα. Είναι μαλακό, εύπεπτο, χαμηλό σε νάτριο και λιπαρά, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Το ανθότυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β. ενώ μπορεί να προστεθεί εύκολα σε σαλάτες επιδόρπια, πιτάκια και γλυκά.
Η αχίλλειος πτέρνα του ανθότυρου: Μετά το άνοιγμά του πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.
Διάβασε επίσης: Οι 4 τροφές που εξασφαλίζουν επίπεδη κοιλιά
Τα υπέρ και κατά: Αν έχεις δυσανεξία στο γάλα, πρέπει να αποφεύγεις το αλάτι και επιθυμείς ένα σνακ με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και προβιοτικών, προτίμησε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (όχι πλήρες). Αν σου αρέσουν οι πιο αλμυρές και τυρένιες γεύσεις, θέλεις να πάρεις περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά, προτίμησε κότατζ. Τέλος, το ανθότυρο είναι καλή επιλογή για περιόδους έντονης δίαιτας ειδικά αν σου αρέσουν τα τυριά και δεν θέλεις να φορτωθείς αλάτι. Πάντως, και οι τρις επιλογές μπορούν να έχουν θέση στο πιάτο και τη δίαιτά σου, ειδικά στις επιλογές των σνακ που θα σε χορτάσουν χωρίς να σε παχύνουν.
Η άποψη της διαιτολόγου: Ξεκάθαρα νικητής είναι το γιαούρτι
Ρωτήσαμε τη διατροφολόγο - διαιτολόγο Κλειώ Δημητριάδου την άποψή της για τη γευστική αυτή αναμέτρηση. Σύμφωνα με την ειδικό, το γιαούρτι είναι ο ξεκάθαρος νικητής που πρέπει να επιλέξεις. "Προτιμάμε ξεκάθαρα το γιαούρτι, λόγω του ασβεστίου που περιέχει και το οποίο βοηθάει στο αδυνάτισμα. Και το ανθότυρο αλλά και το κότατζ έχουν ασβέστιο αλλά πολύ λιγότερο. Επίσης το γιαούρτι έχει καλύτερη αναλογία θερμίδων- ασβεστίου, αλλά και χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι λόγω των προβιοτικών, το γιαούρτι βοηθάει και στη διάθεση, το στρες και το ανοσοποιητικό".
Διατροφικές πληροφορίες Θερμίδες Γιαούρτι 64 Κότατζ 83 Ανθότυρο 180-230 Πρωτεΐνες (g) Γιαούρτι 6,7 Κότατζ 12,9 Ανθότυρο 10-15 Υδατάνθρακες (g) Γιαούρτι 4,9 Κότατζ 2,9 Ανθότυρο 2-4 Λιπαρά (g) Γιαούρτι 2,0 Κότατζ 2,2 Ανθότυρο 14-17