Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο διχαστικές τροφές, με πολλούς να τα επαινούν για την πλούσια θρεπτική τους αξία και άλλους να τα επικρίνουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αναμφίβολα, είναι ένα τρόφιμο που προκαλεί αντιπαραθέσεις, και αρκετές φήμες έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με την επίδρασή τους στην υγεία. Μερικές από αυτές τις φήμες στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ άλλες είναι απλώς μύθοι που με την πάροδο του χρόνου καταρρίπτονται.
Ένα αυγό την ημέρα: Από ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες;
Πιθανότατα έχεις ακούσει να λέγεται ότι η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σου, κάτι που ανησυχεί αρκετό κόσμο. Η υψηλή χοληστερόλη, ειδικά η "κακή" χοληστερόλη ή αλλιώς LDL, είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Η LDL έχει την τάση να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού. Ωστόσο, υπάρχει και η "καλή" χοληστερόλη, η HDL, η οποία δρα προστατευτικά, βοηθώντας στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το αίμα, μεταφέροντάς την στο ήπαρ για αποβολή.
15 εύκολες συμβουλές για να μειώσουμε τη χοληστερόλη
Εδώ έρχεται το ενδιαφέρον μέρος: οι πιο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η χοληστερόλη που προσλαμβάνεις μέσω της διατροφής ενδέχεται να μην επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σου όπως πίστευαν παλιότερα. Έτσι, πολλοί ειδικοί σήμερα αμφισβητούν την αυστηρή σχέση ανάμεσα στα αυγά και την αύξηση της χοληστερόλης.
Κατανάλωσε 720 αυγά μέσα σε ένα μήνα
Μια εντυπωσιακή μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα προήλθε από τον Nick Norwitz, έναν διδακτορικό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που αποφάσισε να δοκιμάσει την υπόθεση με ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πείραμα. Κατανάλωσε 720 αυγά μέσα σε έναν μήνα – δηλαδή 24 αυγά την ημέρα – και παρακολούθησε πώς θα επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης του. Ενδεικτικά, κάθε αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, οπότε η συνολική ποσότητα χοληστερόλης που προσέλαβε ήταν τεράστια: 133.200 mg σε έναν μήνα!
Παρά την υψηλή κατανάλωση χοληστερόλης, το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν εντελώς αναπάντεχο. Αντί να αυξηθεί η LDL χοληστερόλη του, όπως ίσως θα περίμενες, μειώθηκε κατά 18%. Αυτή η ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και υποδηλώνει ότι η σύνδεση μεταξύ αυγών και χοληστερόλης είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι θεωρούσαμε στο παρελθόν.
Επομένως, αν ανησυχείς για την κατανάλωση αυγών, ίσως δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι τόσο πολύ. Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες Β και σημαντικά μεταλλικά στοιχεία. Παράλληλα, οι νέες έρευνες δείχνουν ότι η σχέση τους με τη χοληστερόλη είναι πιο σύνθετη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι τόσο επιβαρυντική για την υγεία σου όσο πίστευες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε τρόφιμο, η ισορροπία είναι το κλειδί.
Τι άλλο έτρωγε μέσα στη μέρα;
Καθώς προχωρούσε το πείραμα, ο Norwitz αποφάσισε να προσθέσει 60 γραμμάρια υδατανθράκων στην καθημερινή του διατροφή, κυρίως από φρούτα όπως μπανάνες, βατόμουρα και κεράσια. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο ίδιος εξήγησε ότι η προσθήκη υδατανθράκων μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Όταν ένα άτομο ακολουθεί δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης (LDL) να αυξάνονται.
Ωστόσο, όταν οι υδατάνθρακες εισάγονται στη διατροφή, το σώμα επιστρέφει στην καύση υδατανθράκων για ενέργεια, με αποτέλεσμα τα επίπεδα LDL να μειώνονται. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς δείχνει τη δυναμική σχέση μεταξύ των υδατανθράκων και των λιπιδίων του αίματος. Η προσθήκη υδατανθράκων φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από ό,τι θα περίμενε κανείς σε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, μειώνοντας την LDL και προσφέροντας έναν πιο ισχυρό έλεγχο στη χοληστερόλη.
Έτσι, ο Norwitz πειραματίστηκε με την ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών, για να παρατηρήσει την επίδρασή τους στη χοληστερόλη του, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τη διατροφή του με φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αυτή η προσθήκη ήταν μέρος της στρατηγικής του να κατανοήσει τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής του και των επιπέδων χοληστερόλης, κάτι που μπορεί να προσφέρει νέες κατευθύνσεις για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μεταξύ αυγών, λιπιδίων και υδατανθράκων στη διατροφή μας.
Διάβασε επίσης:
Με ποια τροφή να συνδυάσεις τα αυγά για καλύτερη απορρόφηση συστατικών;
Βραστά αυγά για αδυνάτισμα: Πώς μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;
Βραστά αυγά: Έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα είδη αυγών;