Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα θρυλικό πιάτο, που έχει ως βάση του τη μελιτζάνα. Πιο πολύ το εντάσσουμε στα "μαμαδίστικα" φαγητά, όπως και το παστίτσιο, τον μουσακά και τα μακαρόνια με κιμά.
Δε γίνεται να μπουν στη μέση του τραπεζιού οι μελιτζάνες παπουτσάκια, ή αλλίως οι "βαρκούλες στο ταψί", και να μην καταναλωθούν απ΄όλη την οικογένεια αμέσως.
Ωστόσο η κλασσική συνταγή περιέχει μπεσαμέλ, τυριά και φυσικά τον κιμά, που είναι 3 βασικά υλικά που δε μπορούν να καταναλωθούν απ΄όλους. Η διατροφολόγος Δήμητρα Μίχου (@dimidiet), έχει ετοιμάσει τα πιο θρεπτικά παπουτσάκια που είναι ιδανικά και για άτομα vegan.
Επίσης η συγκεκριμένη συνταγή είναι σαν ένα δώρο για τη μικροβιακή χλωρίδα, και είναι είναι πολύ χορταστικά. Με λίγα λόγια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κλασσικά παπουτσάκια. Ίσα ίσα που προσφέρει περισσότερα οφέλη στην υγεία σου, καθώς η κάθε μελιτζάνα έχει 11 γραμμάρια σε φυτικές ίνες και 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Μελιτζάνες παπουτσάκια με εναλλακτικό κιμά
Υλικά:
- 6 μελιτζάνες
Για τον "κιμά"
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 120 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 200 γρ βρασμένες φακές
- 40 γρ καρύδια τριμμένα
- 1 κσ τοματοπελτέ
- 200γρ ντοματάκια κονκασέ ή πασσάτα
- 30 ml κόκκινο κρασί
- Μπαχάρι τριμμένο 1/2 κγ ή ολόκληρο (6-7 κομμάτια)
- 1/4 κγ κανέλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/4 κγ μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 6 κσ αλεύρι ολικής
- 750 ml (3 ποτήρια) γάλα σόγιας
- 3 κσ ελαιόλαδο
- 3 κσ διατροφική μαγιά
- 1/2 κγ μοσχοκάρυδο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Κόβεις 6 μεγάλες μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος και τις χαράζεις σταυρωτά
2) Ανακατεύεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κι αλείφεις τις μελιτζάνες
3) Τις βάζεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνεις για 30 λεπτά στους 180 μέχρι να μαλακώσουν
4) Αφαιρείς από το φούρνο και τις αναποδογυρίζεις
5) Με ένα κουτάλι ή πιρούνι βγάζεις τη σάρκα ώστε να δημιουργήσεις μία βαρκούλα για να μπει ο κιμάς
Για τον "κιμά"
1) Σοτάρεις τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτεις το καρότο
2) Σοτάρεις λίγο ακόμη και προσθέτεις τα μανιτάρια. Τέλος προσθέτεις και το σκόρδο
3) Στη συνέχεια, προσθέτεις τον πελτέ και σοτάρεις για 2 λεπτά. Προσθέτεις τις φακές και τα καρύδια. Σβήνεις με το κρασί κι αφήνεις να εξατμιστεί
4) Προσθέτεις την ντομάτα και τα μπαχαρικά και λίγο βραστό νερό και μαγειρεύεις σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του για 10-20 λεπτά
5) "Μόλις γίνει ο "κιμάς”, αφαιρείς το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι και ρίχνεις τη σάρκα από τις μελιτζάνες.
Για τη μπεσαμέλ
1) Ζεσταίνεις (δε βράζεις) σε κατσαρόλα τα 2 ποτήρια γάλα
2) Το 1 ποτήρι γάλα το χτυπάς σε multi μαζί με το αλεύρι και το ρίχνεις στο ζεστό γάλα. Προσθέτεις το λάδι, το αλάτι,το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύεις διαρκώς με σύρμα, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα
* Αν βγει πολύ πηχτή την αραιώνεις με λίγο γάλα
* Αν βγει αραιή βάζεις στο multi λίγο γάλα με 1 κσ αλεύρι, το χτυπάς και το προσθέτεις στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα
3) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς
4) Απλώνεις στις μελιτζάνες τον κιμά και την μπεσαμέλ (Θα περισσέψει λίγο και από τα δύο)
5) Πασπαλίζεις με τριμμένο τυρί ή αν το θέλεις νηστίσιμο/vegan με παρμεζάνα από κάσιους!!
6) Ψήνεις για περίπου 12-15λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα!!
Διάβασε επίσης:
Κρέας vs. σόγια: Ποιο είναι καλύτερο για τη μυϊκή ανάπτυξη;
Πέντε πρωτεϊνικά γεύματα για βραδινό με 5 υλικά
Το λαχανικό που ρίχνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr